Editorial

Daniela Palcău, epoca stupidității în învățământ!

Atunci când public un material aplicația îmi cere și o fotografie. Am una cu mine zâmbind. Mă caracterizează pentru că cine mă cunoaște știe că am umor și sunt destul de voios.

Astăzi, pentru articolul acesta, aveam nevoie de o poză râzând în hohote. Îmi este greu să redau în scris cât de tare m-au amuzat câteva telefoane de la Inspectoratul Școlar. Nu voiam să scriu despre ceea ce este acolo, din motive de consum eficient al timpului liber. M-am amuzat adesea, dar am picat și pe gânduri când am realizat că persoana care conduce acum instituția face parte din categoria analfabeților administrativi.

Când ajung personaje stupide în frunte, totul se duce de râpă. Mișcarea oamenilor este browniană. Se pierde timpul, oamenii nu știu ce au de făcut. Se instalează haosul.

Daniela Palcău a reușit! Inspectoratul Școlar Buzău, o instituție în care cu onor am lucrat și eu destui ani, a ajuns de râsul curcilor, sub bagheta acestei mărunte conducătoare.

Nu mi-am dat seama de proporțiile dezastrului până astăzi, deși ceva idei aveam. Mi-o amintesc pe Dana de când era învățătoare și o țineau directorii cu arcanul pe la clasă. Mi-o mai amintesc de la ispravă cu … niște acte publice, deși credeam că …am uitat.

Ca să nu se dezică de trecut Daniela Palcău, mi-a demonstrat în ultimul timp că e capabilă să fraudeze orice, să mintă zdravăn și să distrugă fără să clipească.

E ceva inacceptabil pentru un om normal să falsifici un concurs la Casa Corpului Didactic, tu, inspector general. Dana ai ocupat postul uni tânăr!

E destul de grav să fraudezi într-un program Erasmus, ca să te plimbi în Tenerife. Vorbim de omul din fruntea educației buzoiene!

Da, Daniela Palcău a fost  încadrată la Școala Măgura cu o oră pe săptămână ca să poată merge în Tenerife, la …un turism didactic. Evident, în Tenerife a fost, dar la ore ba, deși în declarația de avere scrie că a încasat și de la Măgura și de la Casa Corpului Didactic și de la Facultatea de Științele Educației și de la Liceul Pedagogic și de la Inspectoratul Școlar ….

Și totuși nu despre setea de poziții este vorba, nici despre faptul că pentru o sinecură de partid deturnează fonduri de la mai multe școli, treabă ce va avea efecte pe care nu și le imaginează, ci despre incapacitatea de a conduce Inspectoratul Școlar. Vorbesc ca unul care 20 de ani a tot fost inspector și director.

Este pentru prima dată când Inspectoratul Școlar are o schemă atât de grea pe bugetul public: un inspector general, trei inspectori generali adjuncți și cinci – da, cinci! – inspectori de management. Cine e familiarizat cu sistemul știe că în trecut erau maximum doi la management. Dar la mintea Danei Palcău ….

În fine, mare parte dintre cei de mai sus și încă câțiva inspectori – vreo 10 toți – astăzi, în halate de maiștri, căutat decizia mea de titularizare. Făceau și dânșii ceva!

Vorba ministrului Câmpeanu: trebuie să facem ceva! Palcău a luat-o ad literam și le-a găsit de lucru. Dacă îi plătea din buzunarul propriu, așa cum va plăti salarii pentru oameni numiți ilegal, probabil nu-i convenea. Dar pe banii statului, le poți găsi inspectorilor orice treabă de făcut, mai ales când nu înțelegi mare lucru din ceea ce tu ai de făcut.

În hălățele, prin arhivă, scuturau dosare. Căutau cu zel de arhivari, ceea ce șefa le ceruse, deși se amuzau de așa comandă. Abia aștept să public hârtia cu rezoluția care-i desemnează pe căutători. Spre că acest document ajunge și la mine, nu ca toate celelalte din ultima vreme.

Daniela, era simplu! De ce ai râs de toți acești oameni și de tine cu așa stupizenie? Dacă aveai  curiozități așa cum am și eu puteai să mă suni, cum s-a mai întâmplat. Spre exemplu eu, ca vorbitor mediocru de rusă, am o curiozitate: aș vrea să știu cum ai reușit să înveți rusa la perfecție, așa cum scrii în acel CV de câteva kilograme.  Evident că nu știi, dar …..

Mai am și alte curiozități legate de vraful de lucrări scrise din CV ….și crede-mă că pe unele am aruncat un ochi să mă îmbogățesc și eu intelectual și ….iarăși  …

Deci, puteai să mă suni și poate te ajutam să înțelegi cum funcționează sănătos sistemul de învățământ și cum îl vede cineva care nu e slugă la partid.

Dacă ești prea mare să suni unul ca mine, puteai pune secretara, pe Afrodita, să dea un telefon la școală. Era simplu!  Totuși … să pui 10 oameni plătiți bine să orbecăie după o hârtie e  … curat meșteșug de prostie.

Oricum e o prostie să cauți o decizie de titularizare a unui om care a ocupat în învățământ orice poziție a dorit și care a trecut prin  mai multe forme de examen dar …

Dragă Daniela, ai atâtea de făcut. …și te dovedești incapabilă ….încât nu e nevoie să complici ceea ce este simplu.

Tocmai ai semnat un protocol pe care nu ești în stare să-l duci la cap, dar va trebui, că așa e legea!

Nu de mult timp ai deturnat câteva școli cu numiri de directori și pe una ai îngropat-o, iar acum crezi că o poți învia cu banii statului, dar va trebui să plătești, că așa e viața!

Ca educator – învățător ai făcut gestul rușinos de a-ți falsifica un concurs pentru un post pe care-l vezi refugiu când nu veni mai fi mare inspectoare …și demn ar fi să demisionezi, pentru că ai fraudat și ai dat un semn urât sistemului.

Sigur, crezi că tot ceea ce spun nu se poate întâmpla pentru că sare partidul în ajutor. Sare el cât sare, dar sare să apere și asemenea stupidități?

Dacă ai curiozități, ai numărul de telefon. E același din totdeauna : 0732320179.   Am și un exemplar al deciziei de titularizare și te pot ajuta. O putem și publica. Dacă îmi aduc aminte bine, la titularizare am luat cea mai mare notă. Nu e mândrie, așa a fost să fie.

Dar nu despre note este vorba, ci despre rezonabilitate și bun-simț. Nu e nevoie să pui 10 oameni să piardă timp, în loc să dai un telefon și să-i lași să-și facă ceea ce au în fișa postului.

Dragi colegi profesori, am fost și eu pe la Inspectoratul  Școlar. Poate unii își mai amintesc de aceea perioadă. Sunt sigur că cei care-și amintesc nu au simțit că au în față un individ stupid sau ticălos, așa cum constat eu că am.

Dacă ar fi doar istoria unei decizii …pierdute, ar fi doar umor. Vorbim totuși despre faptul că în fruntea unei instituții importante, de care depinde viitorul, a fost numită o persoană care se dovedește a nu fi în stare de nimic sănătos.

Paul Negoiță

https://paulnegoita.ro/2022/05/30/daniela-palcau-si-vremea-stupiditatii-in-invatamant/

A se vedea și : https://cronicadebuzau.ro/palcau-daniela-de-la-inspectoratul-scolar-buzau-trebuie-sa-si-dea-demisia-sau-sa-fie-demisa/

https://cronicadebuzau.ro/inca-5-inspectori-la-inspectoratul-scolar-buzau/

https://cronicadebuzau.ro/de-ce-nu-dati-bani-pentru-locuri-la-crese-gradinite-si-scoli/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *