Fără categorie

Remedii naturale contra racelii

În ultimii ani se constată, din ce în ce mai des, o întoarcere a omului modern spre natură. Avantajele produselor naturiste sunt acelea că sunt extrem de benefice, deoarece susțin organismul pe durata evoluției bolii, nu au reacții adverse, nu creează dependență și au efect benefic multidistributiv pe mai multe organe odată.

Infuzia de flori de tei este folosită din cele mai vechi timpuri pentru ameliorarea simptomelor provocate de răceală și gripă. Ceaiul de tei în combinație cu un o felie de lămâie, bogată în vitamina C, face adevărate minuni. Reglează temperatura organismului, decongestionează căile nazale, stimulează transpirația, scăzând astfel febra, reduce inflamațiile și ameliorează durerile de cap.

Mușețelul, pe de o parte, are rol dezinfectant, antiinflamator, emolient, decongestiv și antialergic. Putem folosi mușețelul pentru a calma colicile sugarilor, senzația de greață și balonare, durerile de dinți, durerile premenstruale. Pe de altă parte, calmează simptomele gripei, rinitei alergice sau astmului.

Atenție!!!

Medicii atenționează:” Trebuie să fiţi foarte precauţi atunci când preparaţi infuzia de muşeţel pentru că o cantitate mai mare de plantă poate deveni chiar toxică. Astfel, luaţi două linguri de floare de muşeţel uscată, puneţi-le într-o cană şi turnaţi 200-250 de mililitri de apă clocotită. Lăsaţi la infuzat timp de două minute. Strecuraţi cu grijă ceaiul astfel obţinut şi adăugaţi o linguriţă de miere. Atenţie! Pentru sugari, adaosul de miere este absolut interzis deoarece provoacă o boală cu urmări grave, denumită botulism. De asemenea, perioada de infuzat trebuie redusă pentru ca ceaiul să nu fie prea concentrat.”

De infuzia de muşeţel trebuie să se ferească femeile gravide, deoarece poate provoca contracţii uterine.

Persoanele astmatice trebuie să consume cu precauţie ceai de muşeţel, precum şi persoanele cu diferite alergii. Dacă simţiţi o senzaţie de greaţă şi vomă, este posibil să fie de la ceaiul de muşeţel prea concentrat.

De reținut: Nu luaţi niciodată o aspirină cu ceai de muşeţel, datorită proprietăţilor anticoagulante şi nici împreună cu medicamente sedative. Înainte de a începe o cură cu muşeţel, cel mai bine ar fi să consultaţi un medic sau un fitoterapeut”, spune medicul.

În ceea ce priveste ghimbirul, plantă rădăcinoasă cu gust ușor iute, s-a demonstrat ca  întărește sistemul imunitar și este eficient împotriva unui număr mare de afecțiuni, inclusiv cancerul.

Ceaiul de ghimbir este un remediu natural utilizat de mii de ani şi are efecte excelente în combaterea indigestiei, a migrenelor şi a răcelilor de sezon.

Oamenii folosesc în general ghimbirul pentru a scăpa de infecțiile respiratorii, de bronșită, tuse, crampe menstruale, artrită sau dureri musculare.

Ceaiul de ghimbir este extrem de eficient în tratarea răcelilor datorită faptului că decongestionează căile nazale superioare, umezeşte muscoasa gâtului, ajutând astfel la ameliorarea tusei, şi favorizează expectoraţia, care grăbeşte astfel procesul de vindecare. În plus, ameliorează simptomele supărătoare ale alergiilor.

Preparare: Este foarte important să se consume în stare crudă ghimbirul,  nu pliculeţele cu prafuri destul de incerte ca origine.

Taie o bucățică dintr-o rădăcină proaspătă de ghimbir și curăță-i coaja. Învelește-o apoi într-o folie alimentară și piseaz-o bine. Se pune la fiert 500 ml apă și când fierbe apa se adaugă o linguriță de rădăcină de ghimbir, două lingurițe de flori de tei și alte două de  flori de mușețel.   Se lasă să fiarbă timp de un minut, apoi se stinge focul şi se lasă acoperit 15 minute. Strecoara apoi ceaiul și îndulcește-l cu puțină miere sau orice alt înlocuitor natural de zahăr. O singură cană cu ceai de tei, cu mușețel și ghimbir, consumată seara, înainte de culcare, te va pune pe picioare garantat a doua zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *