Local

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

În ultimul weekend al lunii octombrie 2018, mai exact pe data de 28, trecem la ora de iarnă. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00 și vom dormi mai mult cu o oră.   

 Trecerea la ora standard este un eveniment ce poate avea efecte negative asupra sănătății oamenilor. Odată cu această trecere, în organism pot interveni schimbări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Totodată, trecerea la ora de iarnă duce la stări de irascibilitate, nervozitate, tulburări de somn, oboseală accentuată, instalarea asteniei de toamnă. Potrivit studiilor, schimbarea orei poate afecta sănătatea mintală. Cele mai predispuse persoane sunt cele care suferă de depresie, alte probleme ale sistemului nervos sau cele cu probleme cardiace.

Parlamentul European a propus eliminarea trecerii la ora de vară și de iarnă și a votat în favoarea introducerii aceluiași timp pe tot parcursul anului. Deși proiectul a fost depus și de parlamentarii din România, legea nu a fost încă adoptată.

În România, trecerea la ora de vară s-a făcut pentru prima dată în 1932 și a fost suspendată în perioada 1943 – 1979. În acest din urmă an, s-a decis revenirea la schimbarea orei în special din rațiuni de economie și eficientizare a orelor de muncă și așa a rămas până în prezent.

Până când legea va fi adoptată, vor mai trece câțiva ani.

 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *