Fără categorie

Interviu cu dr. Mirela Negoiţă, medic stomatolog despre Parodontoză – boala dinţilor sănătoşi

Reporter. Ce este parodontoza?

Dr. Mirela Negoiţă: Boală cronică de natură infecţioasă cauzată de flora microbiană din cavitatea bucală. Ea afectează gingia şi ţesuturile de susţinere ale dintelui, având o evoluţie trenantă şi ireversibilă, ducând la mobilitate dentară şi chiar pierderea dinţilor.

Reporter: Ce factori o declanşează?

Dr. Mirela Negoiţă: În etiopatogenie se menţionează factori locali şi generali.

Factorul determinant al parodontozei este placa bacteriană. Ea se formează pe dinte la aproximativ o oră după periaj, cu acumulare maximă în 30 de zile, în lipsa igienei orale corecte.

Factorii favorizanţi sunt fumatul, tartrul dentar, cariile, disfuncţiile endocrine, erditatea, diabetul, afecţiuni ale sistemului nervos.

Reporter: Care sunt simptomele parodontozei?

Dr. Mirela Negoiţă: Iniţial apar uşoare inflamaţii ale gingiei cu sângerări spontane sau la periaj. Gingiile devin roşii şi în stadii avansate sunt violacee şi sensibile la atingere. Apare respiraţia urât mirositoare şi senzaţia de gust neplăcut în gură. Dinţii încep să se mobilizeze, ducând la pierderea lor în faze avansate.

Reporter: Periajul incorect poate provoca parodontoza?

Dr. Mirela Negoiţă: Un periaj insuficient, deci o igienă care lasă de dorit. Este foarte bine să nu ne lipsească un periaj de cel puţin 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara). Este foarte bine să utilizăm şi apa de gură, pentru că substanţa activă clorhexidina are un efect bacteriostatic asupra microbilor precum şi un efect astringent. Nu ar trebui să ne lipsească aţa interdentară. Pentru că este special prevăzută pentru spaţiile foarte înguste interdentare, ea este o aţă care nu se rupe şi este tratată cu fluor. Deci în momentul în care intră în acele spaţii şi face o mişcare de escavare, pentru a scoate resturile de mâncare , în contact cu saliva, fluorul din aţă se elimină şi este benefic asupra dinţilor. De asemenea, se recomandă duşul bucal.

Reporter: Există tratament pentru parodontoză în fază incipientă?

Dr. Mirela Negoiţă: Sigur, dacă vorbim de tratament al parodontozei în fază incipientă. Când pacientul alarmat de uşoară simptomatologie se prezintă în cabinet, atunci medicul va opta pentru detartraje repetate, cu ultra sunete, care sunt mai puţin traumatizante pentru dinte şi suportul gingival. Avem tratamente adjuvante în farmacii, tratamente pe bază de plante. Mierea este un foarte bun bacteriostatic şi are un efect benefic asupra gingiilor inflamate şi a dinţilor uşor slăbiţi. Drept pentru care, în farmaciile naturiste găsiţi tot felul de produse pe bază de salvie, muşeţel, tinctură de propolis, pastele cu lacalut, geluri, coenzima Q10. Deci, sunt foarte multe tratamente adjuvante, însă un tratament medicamentos foarte exact nu există.

În paradontoza avansată se recurge la tratament chirurgical, operaţii cu lambou (operaţiile cu lambou sunt proceduri invazive utilizate în tratarea bolilor parodontale avansate), grefă de ţesut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *