Se tot vorbește despre criza alimentară, dar și despre obezitate și boli de nutriție. Trecem prin cea mai nefastă perioadă din punct de vedere al obiceiurilor alimentare. Mâncăm mult, prost și mai ales nesănătos.
Nutriția nu se mai învață nici în casă și nici la școală. Se învață din reclamele celor care produc și care plătesc incluziv organismele internaționale care evaluează produsele lor.
De aceea, utilizarea unor surse de informare sigure contează, iar studiul individual ne poate ajuta în înțelegerea fenomenelor.
În ton cu ceea ce am afirmat mai sus, vă prezint care sunt efectele benefice ale unei plante pe care o credem destinată doar animalelor: orzul verde.
Orzul vede este o cereală care își are originile în munții Himalaya și este numită pâinea săracilor, fiind accesibilă.
Planta este extrem de bogată în vitamine ( A, B1, B6, B 12, C, E, K ) și minerale ( calciu, magneziu, fier, potasiu. mangan, cupru, fosfor, iod, zinc ).
De asemenea, are toți aminoacizii esențiali, are enzime active și clorofilă. 23% din orzul verde reprezintă proteină digerabilă, ceea ce îl face perfect și pentru organismul nostru.
Este bogat în SOD ( superoxid dismutaza ) enzimă de origine vegetală cu efect asupra vindecării bolilor, regenerării celulare și împotriva îmbolnăvirii. Egiptenii știau asta, motiv pentru care-l foloseau ca plantă medicinală.
Comparând orzul verde cu alte plante, cifrele sunt următoarele: are de 10 ori mai mult calciu decât laptele, de 7 ori mai multă vitamina C decât portocalele, de 25 de ori mai mult potasiu decât bananele, de 11 ori mai mult fier decât țelina, de 22 ori mai mult decât spanacul., de 10 ori mai multă vitamina B decât spanacul, de 23 de ori mai multă biotină decât laptele, de 250 de ori mai multă vitamina A decât salata verde.
Impresionant, nu?! Pe deasupra, îl poți găsi mai sănătos decât multe alte produse amintite mai sus.
Totuși la ce folosește și ce tratează?
Chinezilor le folosea să facă bere din el, celor care-l consumă verde le poate folosi astfel: crește aportul de vitamine, stimulează sistemul imunitar și echilibrează metabolismul, combate stările de oboseală, anemiile și asteniile, detoxificară organismul, reduce nivelul de aciditate, reglează tensiunea arterială și nivelul de zahăr din sânge, stimulează circulația sanguină și întărește vasele de sânge, ajută la regenerarea ficatului și-l întărește contra hepatitelor, încetinește procesul de îmbătrânire, protejează împotriva cancerului, apără organismul împotriva radicalilor liberi, regenerează unghiile și părul și, evident, întărește sistemul imunitar.
Pentru că e bogat în vitamine și minerale crește rezistența organismului la bolile de sezon.
De asemenea, ajută la tratarea ulcerului și al altor afecțiuni gastrice, contribuie la scăderea acidității stomacului și oferă protecție organismului cu enzimele sale.
Are efecte în tratarea bolilor ficatului și are rol antioxidant și contribuie la eliminarea metalelor grele.
Stimulează activitatea hormonală și scade colesterolul, contribuind la elasticitatea vaselor de sânge.
Se găsește în magazinul naturist Farmacia Verde Iris, de lângă Piața Centrală și în Farmacia Non Stop ( www.irispharm.ro). Poate fi sub formă de pulbere, tablete, sau suc preparat.
O valoare excepțională au germenii de orz, deoarece conțin multe principii active, nutrienți, fibre, acizi grași, fiind mai sănătoși decât orzul martur.
Ovidiu Bojor (coordonator) , Afecțiunile aparatului cardiovascular, Editura Dharma.