Pe fosta stradă Dobrogeanu Gherea trăiesc familii vechi ale orașului. Strada a picat ușor în ruină, dar în trecut aici se afla parte din vatra târgului. Casele sunt aproape de Episcopie, de obor, de centrul comerțului evreiesc, de Biserica Grecilor. Pe această arteră Buzăul pulsa, de aceea, curțile nu aveau deschidere mare la stradă, pentru că terenul avea valoare, comerțul duduind.
Astăzi casele vechi tip vagon nu mai sunt atât de atractive, iar forfota de altă dată s-a stins. Au rămas oameni de-ai locului, care și-au transmis proprietățile din generație în generație și care au avut norocul să nu fie demolați. Părea totul iminent înainte de 1989.
În grădinile din spartele caselor au crescut blocuri, iar proprietățile de altă dată mai au puțin teren, pe care cultivă legume sau pun flori, motiv pentru care au început să-și sape pompe de apă, ca pe vremuri. La Buzău e practică generalizată săparea fântânilor, însă la doi vecini din zona despre care vă vorbesc m-a impresionat altceva: au reînviat meșteșugul tradițional al săpării fântânilor, făcând toată operațiunea singuri. Inițial și-au bătut pompă cu barosul, dând dovadă de o vitalitate ieșită din comun. Apoi, timp de două săptămâni și-au făurit scule pentru a săpa un puț. Un arsenal de instrumente, utile pentru fiecare etapă, stăteau întinse și pregătite să străpungă pământul și să elibereze apa care așteptă să le ude florile.
Au dat ceva zile roată sfredelului, au învârtit la scripete și au reușit. Evident, nu înainte de a crea două anse cu care au depistat locul potrivit.
M-a fascinat spiritul lor practic, voința de a munci și forța fizică necesară operațiunii, mai ales că vorbim despre persoane intrate bine în pensie.
5000 de lei era cea mai ieftină oferă de puț. Fiind cerere la Buzău a crescut prețul. Amicii mei însă au reușit pe cont propriu și ii pot considera fântânari adevărați, cu o reușită în palmares. Au făcut-o din dragoste pentru muncă și mișcare, dar și pentru a-și pune pune în lucrare spiritul practic. Nu degeaba tatăl unuia dintre ei a lăsat scris pe poartă, pe la 90 de ani, următorul text:
Cinste lor!
https://paulnegoita.ro/2023/07/14/la-buzau-a-reinviat-o-meserie-traditionala/