Despre cariile dentare, cauzele care au dus la apariția lor, prevenția și tratamentul cariei dentare vorbim cu doamna doctor Mirela Negoiță, medic stomatolog la Clinica MedCity Buzău.
Reporter: Ce este caria dentară? Cum/când apare caria dentară?
Dr. Mirela Negoiță: Caria dentară este o afecțiune des întâlnită la nivelul țesutului dento-maxilar, afectând țesutul dentar sub acțiunea mai multor factori, și anume: nerespectarea igienei orale, consumul mare de alimente bogate în zahăr, stresul, fumatul și alcoolul.
Înainte de apariția propriu zisă a cariei, există un proces de acumulare a bacteriilor la nivelul dinților și împreună cu resturile alimentare și saliva formează o peliculă subțire numită placa bacteriană. În momentul în care consumați alimente sau băuturi cu concentrație ridicată în carbohidrați, bacteriile din placa dentară se transformă în acizi care atacă smalțul dintelui, producând caria.
Reporter: Care sunt simptomele cariei?
Dr. Mirela Negoiță: De regulă, caria își face simțită prezența destul de discret, iar simptomele se lasă mult aștepate. Astfel, în stadiile incipiente nu există dureri, apar pete albicioase pe dinți. În momentul în care aceasta se află deja într-un stadiu avansat de evoluție, majoritatea persoanelor se confrunctă cu următoarele simptome : dureri dentare, sensibilitate la rece, cald sau dulce, respirație urât mirositoare, apariția petelor negre sau maronii pe anumite suprafețe ale dintelui.
Astfel de simptome ar trebui să pună în alertă pacientul, care trebuie să urmeze, cât mai repede posibil, un tratament stomatologic adecvat. Ignorarea acestor simptome poate duce chiar și la pierderea dintelui.
Reporter: Cum putem preveni apariția cariilor dentare și căderea dinților?
Dr. Mirela Negoiță: Prima și cea mai eficientă metodă de prevenire a cariei dentare este igiena orală corespunzătoare, de cel puțin de 2 ori pe zi, dimineața și seara, prin efectuarea unui periaj corect. Periuța se plasează la un unghi de 45 de grade la nivelul gingiei. Se folosesc mișcări dinspre gingie în jos la maxilar și de la gingie în sus la mandibulă precum și mișcări circulare pentru suprafețele cu care mestecă, fără a exercita o presiune mare pe periuța de dinți.
A doua regulă a prevenirii cariei dentare constă în folosirea aţei dentare şi a apei de gură, care au rolul de a elimina resturile alimentare rămase în spaţiile interdentare și de sub lucrări.
O altă regulă a prevenirii cariilor este alimentația care nu trebui să abunde în produse bogate în carbohidrați, cum ar fi cartoful, cerealele, pâinea, fructele, produsele de patiserie precum și mâncarea de tip fast-food. De asemenea, alimentația bogată în zahăr și amidon creează un mediu acid și astfel rezultă bacteriile care ajută la formarea unei plăci bacteriene și, în cele din urmă, formarea tartrului. Se recomandă limitarea consumului de bomboane, prăjituri, sucuri acidulate, cafelele, sucurile naturale în exces, precum și consumul lor între mese. Stagnarea lor timp îndelungat pe dinte duce la formarea acizilor care atacă smalțul.
Trebuie să renunțăm la vicii. Fumatul dar și consumul excesiv de alcool nu afectează nu numai dantura, ci şi alte organe vitale, cum sunt plămânii, ficatul, rinichii sau inima.
La toate măsurile amintite mai sus se adaugă consultul periodic la medicul stomatolog care poate ajuta la prevenirea şi tratarea cu succes a cariilor dentare.
Reporter:Care sunt complicațiile cariei?
Dr. Mirela Negoiță: Caria dentară neglijentă duce la îmbolnăvirea severă a dintelui, prin infectarea pulpei nervoase cu bacterii, formând abcesul dentar. Abcesul dentar reprezintă formarea unei pungi cu puroi în interiorul dintelui sau gingiei, de cauză bacteriană. Bacteriile din carie se pot răspândi la nivelul gingiilor, obrajilor. Pe măsură ce puroiul se acumulează, apare durerea foarte intensă, tumefacția la nivel gingival, chiar și pe obraz. Abcesul poate fi localizat periapical (la vârful rădăcinii) sau periodontal (în structura osoasă) ceea ce duce la pierdea dintelui. Atunci când caria a fost complicată și rădăcina este infectată rău, este necesară extracția acelui dinte.
Reporter: Se poate vorbi de un tratament al cariei dentare?
Dr. Mirela Negoiță: Tratamentul cariei dentare diferă în funcție de severitatea afecțiunii. Astfel, o carie în forma sa incipientă se poate remedia prin curățarea tartrului, a plăcii bacteriene și prin aplicarea unor lacuri fluorizate pentru hrănirea smalțului.
Dacă e déjà carie, aceasta va fi curățată și deasupra se va pune o plombă cu rolul de a acoperi cavitatea dintelui și de a-l proteja.
Dacă este o carie foarte mare, necesită după curăţarea ţesutului dentar alterat şi infectat o reconstrucție sau chiar o coroană.
Atunci când caria este foarte profundă și déjà a afectat pulpa dintelui se face tratamentul pe canal, care presupune în primul rând înlăturarea nervului şi sigilarea dintelui, în scopul prevenirii transmiterii bacteriilor în restul organismului, după care se trece la procedura la acoperire a dintelui cu o coroană de înveliş.