Fără categorie

Interviu cu dna doctor Mirela Negoiță despre ”Implantul dentar”

Implantul dentar este un dispozitiv realizat din titan și alte aliaje ce se introduce în os, având rolul de a înlocui absența unuia sau mai multor dinți. El va ține loc de rădăcină, urmând ca pe acest suport artificial să se realizeze coroana dentara definitivă.
Prima etapă este cea chirurgicală ân care, sub anestezie locală, se aplică implantul în os (nu este o metodă traumatică, având în vedere că se lucrează sub anestezie locală;procedeul seamănă cu extracția).
Etapa protetică adică de reconstrucție prin lucrare se face la 4 luni de la aplicarea implantului. Se așteaptă 4 luni pentru a-i da timp implantului să se osteointegreze. Dacă ne grăbim să confecționăm lucrarea, se va produce destabilizarea implantului prin forțele mastecatorii pe zona respectivă, făcute de pacient în mastecație.
La 4 luni de la aplicarea implantului se face controlul radiologic, implantul este măsurat și abia apoi lucrarea. Uneori se temporizează încă 2 luni când măsurătorile nu ne permit încă.
Există multe motive care susțin implantul dentar:
– nu se mai sacrifică dinții învecinați pe care s-ar construi puntea. Ei trebuie șlefuiți și uneori devitalizați (scos nervul) pentru că devin foarte dureroși;
– are avantajul că oprește resorbția os și retracția gingivală;
– au o durată de timp mult mai mare comparativ cu puntele dentare. Uneori, dacă nu intervin probleme de sănătate și igienă, este foarte bună, pacientul le poate avea toată viața;
– sunt similare dinților naturali, lucru care asigură un confort psihic.
Procesul de implant începe cu o serie de teste de sănătate generală și locală, de evaluare a stării osului.
Problemele majore de sănătate cum ar fi accidentele vasculare, afecțiuni tumorale și radioterapia, diabetul, osteoporoza avansată contraindică total implantul dentar.
De asemenea alcoolul, tutunul.
Se evaluează clinic și radiologic pacientul pentru a putea aprecia exact oferta osoasă: înălțimea și lățimea crestei edentate; numărul dinților lipsă; raportul cu formațiunile anatomice învecinate: sinusuri maxilar, gaură mentonieră; nerv alveolar inferior; raportul cu dinții vecini existenți.
 În funcție de aceste date alegem câte implanturi punem (ele se pun în general pe jumătatea dinților lipsă ca număr), de ce lungime și de ce grosime.
Implantul dentar se aplică printr-o metodă chirurgicală sub anestezie locală.
Se desfășoară în mai multe etape și necesită între 4-6 luni până la finalizarea completă a tratamentului.
Este însă cea mai sigură și modernă variantă terapeutică adresată oricărei vârste, începând cu 18 ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *