Dacă îți plac ceaiurile din plante, merită să știi care dintre acestea sunt recomandate în timpul alăptării și beneficiile pe care le aduc organismului. Însă prea multe ceaiuri nu e recomandat a se consuma. Pentru a nu face infuzia prea intensă, indicat este să nu lăsăm pliculețul de ceai prea mult timp în cană.
Iată care sunt ceaiurile pe bază de plante ce se pot consuma în timp ce alăptezi.
Ceaiul de cimbru – calmează spasmele intestinale, diminuează volumul de gaze accumulate în abdomen și susține digestia. Este recomandat și în caz de ulcer. Ceaiul acționează ca relaxant și este perfect pentru a stimula un somn bun. De asemenea, activează circulația sângelui, stimulează memoria și reduce durerile de cap.
Preparare: se pune într-o ceașcă o linguriță de cimbru uscat. Apoi, se adaugă apa fierbinte și se lasă la infuzat 5 minute. Se îndulcește cu miere.
Ceaiul de măceșe – este recomandat datorită aportului crescut de vitamine C, B1, B2 și K. Este ideal pentru tratarea gripei, a guturaiului sau a stărilor febrile care pot apărea în timpul sarcinii sau alăptării. Este astringent, astfel că se recomandă și în tratarea diareei. Ceaiul de măceșe se prepară foarte ușor. Adaugă fructe proaspete sau uscate în apa fierbinte. Lasă-le să infuzeze timp de 4 minute.
Ceaiul de ghimbir cu miere – ajută la combaterea tulburărilor respiratorii, inclusiv a tusei. Mierea, pe de altă parte, ameliorează durerea în gât și simptomele gripei.
În combinație cu mierea, ceaiul de ghimbir stimulează producția de lapte.
Preparare: se pun 4 cești de apă la fiert, apoi se adaugă câteva feliuțe de ghimbir și se se fierb cel puțin 20 de minute. După aceasta, strecoară-l și când s-a mai răcit îndulcește-l cu miere.
Ceaiul de mușețel – poate fi consumat de mămicile care alăptează pentru a ajuta copilul să aibă un somn mai bun sau pentru a calma durerile de dinți. Poate fi băut în orice moment al zilei și poate fi folosit ca sedativ pentru calmarea nervilor. De asemenea, susține digestia, ameliorează durerile de cap și acționează ca diuretic. Are proprietăți antispastice și antiinflamatoare.
Ceaiul de Melissa (roiniță). Planta este adesea utilizată pentru tratarea colicilor infantile. Consumat cu moderație, ceaiul de roiniță poate combate problemele de flatulență, anxietate, insomnie și durerile abdominale. Frunzele de melissa sunt o sursă importantă de flavonoide și taninuri utile împotriva diareei și a gastroenteritei.
Ceaiul de fenicul – are proprietăți antibacteriene, relaxează mușchii netezi ai sistemului digestiv (este antispasmodic) și ajută la eliminarea gazelor, reducând balonarea, arsurile stomacale, indigestia, diareea. Se recomandă să se consume după mese. Ceaiul de fenicul este recomandat tinerelor care au născut. Femeile care alăptează și care nu produc suficient lapte, pot consuma câteva cești de ceai de fenicul pe zi pentru a stimula lactația.
Ceaiul de urzică – sporește secreția de lapte și poate preveni anemia, deoarece urzicile conțin o cantitate ridicată de fier. Ceaiul de urzică poate fi folosit imediat dupa naștere și mult timp după aceea. Pe lîngă stimularea lactației, urzica și ceaiul de urzică are proprietăți diuretice, astringent, decongestive, tonice și expectorante, prevenind afecțiunile inimii, diabetul și anemia dar și apariția infecțiilor urinare.
Ceaiul de anason – este recomandat pentru reducerea spasmelor care apar la nivelul tractului gastrointestinal, reducerea stărilor de greață, îmbunătățirea digestiei și creșterea secreției de lapte la lăuze. Infuzia se prepară din 2 lingurițe cu plantă adăugate la 250 ml de apă clocotită, se menține timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. Se administrează 2-3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.
Ceaiul de chimen (chimion). Chimenul sau chimionul era folosit încă din vechime de femeile care alăptau (adeseori sub formă de supă de chimen), ca să aibă lapte mai mult, efect confirmat și de știința modernă.
Se recomandă consumul zilnic a 2 căni cu infuzie de chimen, obținută cu una-două lingurițe de semințe la 250 de mililitri de apă clocotita, eventual îndulcită cu miere. Se pare că această plantă nu ajută numai la creșterea producției de lapte ci sporește și calitatea lui.