Rolul zahărului pentru organism este acela de a crește nivelul glucidelor din care se hrănește creierul. Zahărul este o substanță căreia puțini îi putem rezista și pe care, de multe ori, o consumăm fără să ne dăm seama, pentru că ea se găsește în aproape toate alimentele sub diverse forme.
Organismul nu ar putea funcționa normal fără o anumită cantitate de zahăr în sânge, dar consumul exagerat duce la afecțiuni majore.
Zahărul este alcătuit din glucoză și fructoză, în părți aproximativ egale. Alimentele bogate în glucide sunt: zahăr, miere, dulciuri, sucuri, pâine albă. Consumul lor duce la creșterea nivelului de insulină, suprasolicitând pancreasul, ducând astfel la apariția diabetului.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă 55%-75% din necesarul caloric să fie acoperit de glucide, din cereale integrale de orz, mei, ovăz și NU din dulciuri.
Efectele consumului exagerat de zahăr sunt:
– Consumul exagerat de zahăr creşte riscul apariţiei bolilor cardiace şi afectează sistemul de pompare al inimii, putând duce la infarct miocardic.
– Ficatul nu este imun la efectele consumului exagerat de zahar. Dietele bogate în zahăr conduc la acumularea de grăsime în ficat, care în unele cazuri, cauzează inflamarea acestuia.
– Rinichii joacă un rol important în filtrarea sângelui, ceea ce înseamnă că un nivel ridicat de zahăr în sânge pot îngreuna sarcina acestora.
– Cantitatea excesivă de glucoză în sânge este foarte dăunătoare și este una dintre cauzele complicațiilor diabetului, cum ar fi orbirea
– Consumul ridicat de zahăr poate declanșa apariția senzației de foame, ceea ce explică faptul că atunci când consumăm dulciuri, nu ne simțim sătui și avem tendința să mâncăm mai mult. Astfel, există pericolul să depășim aportul zilnic de calorii, deoarece ne este mereu foame.
– Cu cât consumi mai mult zahăr, cu atât vei tânji mai mult după dulciuri. Alimentele dulci îți îmbunătățesc dispoziția, dar când nu le mai consumi, devii irascibil.
– Consumul excesiv de zahăr poate crește nivelul trigliceridelor, al glucozei și al insulinei și favorizează apariția grăsimii abdominale, și asta într-o perioadă scurtă de timp. Așadar, zahărul este unul dintre principalii „vinovați” și în cazul apariției bolilor cardiovasculare.
– Zahărul nu conține proteine, grăsimi esențiale, vitamine sau minerale, este doar energie pură. Atunci când o persoană consumă între 10-20% din necesarul zilnic de calorii din zahăr (sau mai mult), aceast lucru poate deveni o problemă majoră și poate contribui la apariția deficiențelor nutritive.
– Zahărul este, de asemenea, foarte dăunător pentru dantură, deoarece oferă energie ușor digerabilă pentru bacteriile dăunătoare care se găsesc în cavitatea bucală.
– Infectile cresc hrănindu-se cu zahăr, astfel încât candidozele, atât la nivelul organelor genitale, cât și nivel bucal vor fi mult mai puternice și greu de tratat. Bacteriile care provoacă Candida se găsesc în mod normal în organism, dar sistemul imunitar le ține sub control. Totuși, atunci când ai prea mult zahăr în sânge, acesta crează mediul propice pentru dezvoltarea bacteriei.
– Nu este un mit, zahărul chiar accelerează procesul de îmbătrânire. Şi nu doar cel fizic, ci şi cel cognitiv – zahărul îţi afectează memoria şi capacitatea de concentrare.
În concluzie, zahărul este dăunător nu numai pentru siluetă, ci și pentru sănătate, în special prin prisma faptului că nu oferă nici un nutrient esențial și provoacă o serie de efecte negative în organism. Chiar dacă este foarte dificil (dacă nu chiar imposibil) să elimini cu totul zahărul din dietă, este indicat să reduci pe cât posibil cantitatea de zahăr consumată zilnic.