Local

Beneficiile laptelui de capră

 

În timp ce laptele de vacă ramâne cel mai consumat tip de lapte, în fiecare zi, este interesant de observat faptul ca acesta poate fi, de asemenea, motivul pentru care mulți oameni experimentează flatulența, balonare și alte forme de indigestie.
Atunci când vacilor din ferme le sunt administrate hormoni de creștere, antibiotice, furaje modificate genetic, vaccinuri și sunt expuse la substanțe toxice, nu este de mirare că mulți oameni au probleme gastrointestinale.
O alternativă mult mai sănătoasă este laptele de capră, mai ales atunci când este proaspăt si organic.
Caprele produc, pe plan mondial, aproximativ 2% din totalul de lapte. Ceea ce este interesant este faptul că cea mai mare parte a persoanelor care consumă lapte de capră au o incidență mai mică de alergii și probleme digestive.
Motive pentru care ar trebui să consumați lapte de capră
Laptele de capră oferă o mare varietate de beneficii pentru sănătate, cu foarte puține efecte secundare negative.
1. Antiinflamator natural. Unele cercetări sugerează că unul dintre principalele avantaje ale laptelui de capră este că acesta deține capacități antiinflamatorii. Acesta este un alt motiv pentru care persoanele cu probleme inflamatorii intestinale ar trebui să înlocuiască laptele de vacă cu laptele de capră.
2. Este ecologic. Pentru creștere, caprele necesită mult mai puțin spațiu și alimente decât vacile. În general, se pot crește 6-8 capre în același spațiu în care sunt crescute, în mod normal, doar două vaci. Din această cauză, crescătorii de capre apeleaza mai puțin la diverse metode nu tocmai sănătoase de a crește aceste animale, lucru ce se observă în calitatea produselor lactate preparate din laptele de capră.
3. Agent metabolic. Studiile recente au asociat consumul de lapte de capră cu o capacitate crescută de metabolizare a fierului și cuprului, în special în rândul persoanelor care suferă de malabsorbție. Pe lângă consumul de lapte de capră puteți lua, de asemenea, un supliment enzimatic digestiv pentru a facilita absorbția elementelor nutritive în organism.
4. Bio-disponibilitate. Un alt beneficiu esențial al laptelui de capră este faptul că, din punct de vedere structural, este cel mai asemănător cu laptele de mamă (în orice caz, mult mai asemănător decât laptele de vacă). Datorită acestor proprietăți, laptele de capră este mult mai ușor de asimilat de corpul uman.
5. Are un continut scăzut de grăsimi. Laptele de capră este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să piardă în greutate. Acesta are în mod natural mai puține grăsimi și un nivel ridicat de proteine și aminoacizi esențiali.
6. Este bogat în acizi grași. În timp ce laptele de vacă are în jur de 17 % acizi grași, laptele de capră conține chiar și până la 35% acizi grași, făcându-l mult mai nutritiv și mai sănătos. De fapt, până la 50% din persoanele cu intoleranță la lactoză pot include în dieta lor zilnică lapte sau produse din lapte de capră.
7. Are un conținut ridicat de calciu. Majoritatea oamenilor își fac griji cu privire la aportul zilnic de calciu. În general, aceștia cred că trebuie să consume lapte de vacă pentru a se asigura că nu au deficit de calciu. Trebuie să știți că laptele de capră oferă organismului calciu într-o proporție la fel de mare, dar și triptofan, iar reacțiile adverse sunt mult mai puține. (triptofan = Acid aminat indispensabil-nesintetizabil de către organism, care trebuie să fie primit prin alimentaţie. Se află în proteinele alimentare de origine animală. Necesităţile zilnice ale unui adult sunt de ordinul a 0,25 grame)
 8. Proprietăți antimucolitice. Laptele de vacă are în compoziție alergeni pentru unele persoane și promovează secreția de mucus, pe când laptele de capră, fiind scăzut în grăsimi, are proprietăți antimucolitice (globulele de grăsime din laptele de capră sunt 19 din dimensiunea celor găsite în laptele de vacă).
9. Stimulează sistemul imunitar. Laptele de capră conține seleniu, un mineral esențial în menținerea unui sistem imunitar puternic, care să funcționeze corect.
10. Protejează împotriva cancerului la sân. În cadrul unui studiu, efectuat pe mai mult de 3500 de femei, cercetătorii au constatat o scădere a riscului de cancer la sân cu până la 45% în rândul femeilor care au consumat mai mult lapte de capră. Riscul s-a diminuat chiar și cu 65% atunci când cercetătorii au analizat datele femeilor care se aflau în faza de premenopauză.
Nivelul crescut de calciu din laptele de capră este motivul pentru scăderea riscului de cancer la sân. Creșterea aportului de calciu a fost asociat cu o reducere a riscului de cancer la sân cu până la 50%.
11. Oferă mai multă energie. Laptele de capră este o sursă foarte bună de riboflavină, o vitamină din complexul B, foarte importantă pentru producerea de energie. Riboflavina (B2) joacă cel puțin două roluri importante în producția de energie a organismului.
12. Oferă protecție cardiovasculară. Laptele de capră este o sursă bună de potasiu, un mineral esențial pentru echilibrarea tensiunii arteriale și pentru sănătatea inimii. O cană de lapte de capră conține până la 500 mg de potasiu și doar 121,5 mg de sodiu. De aceea, laptele de capră poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale și protejează împotriva aterosclerozei.
Rolul pozitiv al alimentelor bogate în potasiu în echilibrarea tensiunii arteriale a fost demonstrată într-o serie de studii. Cercetătorii au urmărit mai multe zeci de mii de bărbați, timp de 4 ani, pentru a determina care sunt efectele dietei asupra tensiunii arteriale. Bărbații care au consumat alimente bogate în potasiu au avut un risc semnificativ mai mic de accident vascular cerebral.
O cană de lapte de capră oferă 14,5% din cantitatea zilnică recomandată de potasiu.
Laptele de capră, nu numai că deține mai mulți nutrienți esențiali pentru corpul uman, dar conține și cantități mai mici de aditivi decât laptele de vacă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *