Fără categorie

Academicianul Ovidiu Bojor ne învață cum să purificăm organismul de toxine

Academicianul Ovidiu Bojor, inventatorul fitoterapiei moderne în România,  ne învaţă cum să trăim mai mult şi mai bine prin simpla schimbare a obiceiurilor alimentare.
O detoxifiere a organismului, din când în când, este mai mult decât necesară, ca şi tratarea anumitor boli cu ajutor din natură. Doctorul recomandă o cură alimentară cu efecte bune în purificarea organismului de toxine, inclusiv a celor provenite din medicamente.
Cel mai important pas al unei cure de detoxifiere şi de tratare a unei boli cronice este consumarea sucurilor de legume şi fructe proaspete. Condiţia este ca sucul respectiv să conţină un singur ingredient. Ele se consumă neamestecate şi separat.
Cura de crudităţi ajută la curăţarea corpului, la reglarea echilibrelor şi vindecarea unor afecţiuni declanşate de consumul de grăsimi şi proteine animale, prăjeli, faină albă, zahăr alb şi alte produse rafinate. Nu trebuie să lipsească din alimentație varza crudă, albă sau roşie, care se poate consuma sub formă de salată. Varza albă, o sursă bogată de fitonutrienţi, este una din legumele care sunt indicate în prevenirea cancerului. De asemenea, din coşul de alimente nu excludeţi salata verde, sfecla roşie, morcovul şi ridichea neagră. Brocoli este o altă legumă din familia cruciferelor care conţine compuşi cu implicaţii importante în procesele de detoxifiere a organismului şi de combatere a cancerului.
Detoxifierea organismului poate fi făcută şi cu fructe şi legume tratate termic, şi anume, coapte în coajă. Cele mai bune alegeri pentru această metodă de gătire sunt merele, cartofii, grâul încolţit, fulgii de ovăz.
Unul din cele mai importante schimbări în alimentaţia unui bolnav de cancer este scoaterea din alimentaţie a zahărului alb şi înlocuirea cu zahăr brut, miere de albine naturală sau alt îndulcitor natural, cum ar fi ştevia rebaudiană. Cunoscută şi ca “zahărul verde”, ştevia rebaudiană, cu o putere mare de îndulcire, nu conţine calorii şi nici nu influenţează nivelul glicemiei. Tocmai de aceea, îndulcitorii obţinuţi din această plantă sunt intens recomandaţi în dieta persoanelor cu diabet zaharat.
Pe post de îndulcitor ar fi şi fructele, precum bananele şi curmalele.
O altă schimbare în alimentaţie ar fi înlocuirea pâinii albe cu pâinea din făină integrală sau de secară. Ideal ar fi ca pâinea să fie preparată în casă, pentru a avea un control cât mai bun al ingredientelor folosite, mai ales că se recomandă ca produsul să conţină cât mai puţină sare. De altfel, trebuie excluse toate produsele de patiserie, din făină albă. 
Întrucât legumele conţin multe săruri minerale, aportul de sare trebuie redus la 1 gram pe zi. Cea mai indicată este sarea de mare sau sarea de mină, grunjoasă, care se va măcina acasă. Sarea de mare, produs natural cu un conţinut ridicat de minerale esenţiale, susţine detoxifierea organismului.
În loc de condimente, se vor folosi plante aromate, proaspte sau uscate –  cimbru, pătrunjel, mărar, frunze de ţelină, rozmarin, busuioc, oregano, mentă. În preparatele dulci se pot folosi prunele, fructele de pădure (zmeura, afinele, murele), piersicile, cireşele, caisele.
În ceea ce priveşte restricţiile alimentare, este bine ca în prima lună de cură să se excludă complet din meniu: proteinele animale (din carne, lactate, ouă), sarea rafinată, zahărul alb rafinat, făina albă şi alte derivate, alcoolul, tutunul, cafeaua, cacao, condimentele iuţi, sucurile carbogazoase, grăsimi saturate (margarina, cremele, sosurile, smântâna), conservele, mezelurile, afumăturile, ciupercile, castraveţii, dovleceii, ananasul. Aceste alimente se vor exclude din dietă pe o perioadă mai lungă de timp.

Sursă: “Sănătatea prin Seminţe, Legume şi Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *