Local

Farmacia Iris Pharm Buzău. Receptura, arta și știința preparării medicamentelor

ȘTIAȚI CĂ
În perioada 1959-1975, farmaciile erau clasificate pe patru grade de valoare, unul dintre criteriile de bază fiind numărul de rețete magistrale efectuate lunar, volumul de preparate fiind uriaș, farmaciștii exercitându-și “arta” în adevarate “fabrici de leacuri”?

O dată cu trecerea anilor, existența unui numar din ce în ce mai mare de medicamente de sinteză, încasările mici din activitatea de receptură și reglementările legislative din ce în ce mai dure, au facut ca produsele preparate în farmacie să intre într-un con de umbră. Cu toate acestea, există încă farmacii de tradiție care continuă să își pună în valoare experiența în domeniul produselor magistrale. Tinerele generații de farmaciști își doresc în continuare să învețe de la mentorii lor, farmaciști experimentați, secretele acestei arte care implică, pe lângă pricepere, și suflet.
Dintre avantajele produselor elaborate în farmacie putem să amintim posibilitatea individualizării schemei de tratament, dozarea putând fi adaptată precis nevoilor fiecărui pacient. Ne referim aici mai ales la tratamentele destinate copiilor (diferite diviziuni de pulberi, în afecțiuni cardiace, atunci când dozele clasice nu corespund). Produsele nu conțin conservanți sau coloranți, parabeni, parfumuri și au prețuri mult mai accesibile comparativ cu produsele industriale. Conțin un număr mic de ingrediente, astfel încât riscul dezvoltării unor alergii este mai mic și interacțiunile medicamentoase limitate. În plus, ele permit combinarea unor substanțe ce nu se găsesc de obicei în produsele industriale în aceeași formulă.
“Farmaciile cu tradiție păstrează rețete transmise din generație în generație, care și-au dovedit eficacitatea pentru sute de pacienți de-a lungul timpului. Preparatele elaborate pe baza acestor rețete sunt și astăzi competitive, bucurându-se de apreciere în rândul pacienților. Există pacienți care revin de ani de zile pentru un anumit preparat.”- Farmacist
Cu o tradiție îndelungată, începută cu mai bine de 20 de ani în urmă de către doamna farmacist Năstase Georgeta, Farmacia Iris Pharm Buzau oferă pacienților săi o gamă largă de preparate de laborator, atât formule proprii cât și rețete magistrale realizate la recomandarea unui medic.
În portofoliul farmaciilor Iris se regăsesc majoritatea produselor oficiale cunoscute (după formule înscrise în farmacopei). Dintre elaborările realizate amintim:
soluție rivanol 0.1%, apă oxigenata 3%, glicerină boraxată 10%, glicerină cu nistatin 1%, soluție colargol 1%, tinctură de iod, mixtură antipruriginoasă, alcool boricat 4%, alcool mentolat 1%, alcool iodat 1%, alcool camforat, albastru de metilen 1%, violet de gențiana 1%, unguent cu sulf 10%, unguent ihtiolat 10%, glicerolat de amidon, soluție contra transpirației etc
diviziuni de substanțe: acid boric, pulbere laxativă, bicarbonat de sodiu, sulfat de magneziu, calciu carbonic, antipirină, glucoză, talc.
Dintre preparatele magistrale, cele mai populare formule realizate în laboratorul Iris se adresează afecțiunilor dermatologice (acnee, inclusiv rozacee, ulcer varicos, alopecie, escare, Zona Zoster, pete pigmentare, negi, pitiriazis, psoriazis, bătături, dermatite de diferite etiologii, candidoze la diferite nivele, stomatite recurente), afecțiunilor ORL ( picături nazale, instilații otice, soluții pentru aerosoli, unguente hemostatice în epistaxis), afecțiunilor oftalmologice (glaucom, conjunctivite, salazion). Nu lipsesc nici formulele pentru afecțiuni ginecologice, reumatice (unguente antireumatice, soluții alcoolice pentru masaj) ori din sfera chirurgiei (fisuri anale, hemoroizi). Laboratorul Iris realizează și produse cosmetice destinate îngrijirii tenului (cremă cu vitamine pentru față și mâini), unguente pentru albirea tenului ori creme pentru îngrijirea picioarelor.
Un loc special îl ocupă preparatele care se adresează problemelor celor mici, de la icter neonatal până la colici, cojite scalp, dureri cauzate de erupțiile dentare și neplăcerile produse de ciupiturile insectelor (soluție anticolici, cremă pentru iritații de scutec și eritem fesier, mixtură mentolată, preparate pentru calmarea durerilor cauzate de erupțiile dentare etc).
Într-o societate în care pare că “timpul nu mai are răbdare cu oamenii”, abordarea tradițională a farmaciei rămâne atributul câtorva temerari. Imaginea “spiterului” care în “cămăruța ascunsă” din spatele farmaciei pregătește “leacuri miraculoase” face parte din moștenirea profesiei pe care o iubim. Iar prescripția magistrală încă mai reprezintă un mod de îngrijire personalizată a pacientului, având rolul de a pune în acord diagnosticul medical cu nevoia de tratament individualizat.
Alexandra Mihai, farmacist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *