Local

21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătoare aducătoare de noroc și bucurie

 

Credincioșii sărbătoresc astăzi, 21 noiembrie, cea mai importantă sărbătoare de cruce roșie -Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia.

 

          Sărbătoarea Intrarea Maicii Domnului în Biserică, Sărbătoarea Luminii sau Vovidenia, este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului. Este o sărbătoare a Luminii, aducătoare de noroc și bucurie.

 

          În această zi la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiții suspecte, înecați și fără lumânare. În memoria acestora se împart pachete cu preparate din pește, fructe și lumânări sau o candelă.

 

          Pentru ca norocul să vină în viața copiilor lor, credincioșii trebuie să aibă o  candelă aprinsă în casă, iar focul să ardă în cămin toată noaptea. Credința populară spune că de Vovidenie, ca și de Crăciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este momentul în care se împlinesc cele mai arzătoare dorințele ale oamenilor.

 

          Un obicei din bătrâni spune că, pentru a scăpa de boli, pe 21 noiembrie trebuie să pui la Icoana Maicii Domnului un vas cu apă proaspătă. Lângă vas se așează o lumânare aprinsă. Cei care doresc să se vindece de boli, trebuie să bea în fiecare dimineață, pe stomacul gol, câte un pahar din această apă sfințită în ziua Intrării Maicii Domnului În Biserică.

 

          Intrarea Maicii Domnului în Biserică este penultima sărbătoare din calendarul creștin orthodox al lunii noiembrie. Pe 30 noiembrie pică Sfântul Andrei, o altă sărbătoare religioasă, decretată de Guvern ca fiind zi liberă, nelucrătoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *