Local

Virusul pestei porcine africane, confirmat într-o gospodărie din satul Cochirleanca

Direcția de Sănătate Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a confirmat,la sfârșitul săptămânii trecute, prezența virusului Pestei Porcine Africane la un porc dintr-o gospodărie particulară situată în satul Cochirleanca, comuna Cochirleanca, județul Buzău.
În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.
Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău  se va reuni pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și a zonelor de restricții.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 2 focare din exploatații non profesionale declarat în 2 localități respectiv, Orașul Pogoanele și satul Cochirleanca.
În mediul silvatic prezența virului Pestei Porcine africane a fost confirmată în 19 cazuri la mistreț pe raza a 8 fonduri de vânătoare; 57 Zărnești (1 caz), 26 Umbrărelu (2 cazuri) 39 Breazău (1 caz), 44 Câlnău (2 cazuri), 27 Berca (3 cazuri), 41 Beceni (4 cazuri), 42 Aldeni (4 cazuri) și 45 Dedulești (2 cazuri).
Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA de la declararea primului focar de Pestă porcină africană în septembrie 2018 au fost stinse până la această dată 20 focare la porcul domestic .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *