Local

Un număr de 30 de suine dintr-o gospodărie din Cilibia, sacrificate din cauza Pestei Porcine Africane

 

Într-o gospodărie particulară situată în extravilanul satului Cilibia, izolată la aproximativ 3 km de sat, s-a confirmat prezența virusului pestei porcine africane la un număr de 30 de suine.
În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. A fost executată uciderea suinelor, (30 exemplare) precum și ecarisarea cadavrelor. Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău  se va întruni în vederea adoptării planului de măsuri privind controlul și combaterea bolii și a zonelor cu restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Datele și informațiile culese în măsura în care vor depăși sfera ocupațională a DSVSA vor fi înaintate Inspectoratului de Poliție județean Buzău pentru activități și acțiuni specifice astfel încât printr-un efort conjugat să fie identificată sursa virală” , se arată în comunicatul de presă al Direcției Ssanitar-Vetrinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău. 


La această dată, Pesta Porcină Africană în județul Buzău evoluează în 13 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de tip A, declarate în 9 localități respectiv satul Cilibia – comuna Cilibia, satul Mărgăriți – comuna Beceni, satul Gura Dimienii – comuna Beceni, satul Săgeata – comuna Săgeata, satul Vadu Pașii – comuna Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – comuna Vadu Pașii, satul Scurtești – comuna Vadu Pașii (2 focare), satul Boboc – comuna Cochirleanca (3 focare) și satul Zilișteanca – comuna Poșta Câlnău precum și șase cazuri la mistreț pe raza fondurilor de vânătoare 27 Berca (2 cazuri), 41 Beceni (2 cazuri) și 42 Aldeni (2 cazuri).
Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 5 focare cu perspectiva ca în perioada imediat următoare să fie stinse alte două focare din loc. Beceni.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *