Conform sondajului realizat la Buzău după prima săptămână de campanie, câștigătorul detașat la alegerile din 6 decembrie va fi PSD -ul, cu peste 55%.
Marele perdant ar putea fi partidul lui Victor Ponta, care nu ar atinge pragul de 5%, situându-se undeva la 4%, în preferințele electoratului. E o surpriză poziționarea, având în vedere rezultatele anterioare mai bune, obținute de Pro România. Probabil succesul PSD la locale, obținut și ca urmare a colaborării cu Pro România, a atras către PSD o parte dintre susținătorii lui Victor Ponta. Mai sunt însă trei săptămâni de campanie.
Conform aceluiași sondaj, în creștere de află USR-ul, care ar ocupa locul al II-lea pe municipiul Buzău, cu peste 15% din preferințele electoratului. În rural scorul USR ar urma să fie în jur de 7%, ceea ce înseamnă că partidul va trimite pentru prima dată reprezentanți în Parlament. USR-ul are potențial de creștere, având în vedere criza sanitară prin care trecem și faptul că Emanuel Ungureanu, cap de listă la Camera Deputaților, este cunoscut ca fiind un deputat activ, care s-a luptat cu neregulile din sistemul sanitar.
PNL -ul se este cotat cu 11% la sută din intenția de vot și, foarte probabil va fi în scădere, având în vedere campania locală neconcludentă, îndepărtarea unor membrii vechi, impactul emoțional al nenorocirii de la Piatra-Neamț și acuzele de colaborare cu PSD, ori chiar afirmațiile venite de la PSD că sunt dispuși să ajute candidatul PNL la Senat. În aceiași direcție au fost îndreptate și atacurile PSD, prin intermediul primarului de Buzău, la PMP, transformând practic PMP -ul în realul adversar la viitoarele alegeri parlamentare, ceea ce, evident, dezavantajă PNL, electoratul de dreapta dorind o delimitare clară și sonoră de PSD.
PMP se pare că își va menține rezultatul ultimilor alegeri, urmând strategia de atunci și mizând pe voturi venite din rural și pe sprijinul primarilor proprii, dar și al altor primari din județ. De asemenea, strategia de lipire a imaginii PNL-ului de PSD se pare că dă rezultate.
Desigur, este doar începutul campaniei electorale, iar până pe 6 decembrie partidele și candidații au timp să-și atragă noi susținători. din rândul personalităților publice și al nehotărâților.