Local

Trucuri pentru a preveni indigestia după masa de Crăciun

Sărbătorile de iarnă aduce pe lângă cadouri, mese pline de bunătăți și un adevărat festin pentru papilele gustative.
 Cum de pe masa de Crăciun nu lipsește friptura de porc, sarmalele, salata beouf, piftia, cârnații, toba și cozonacul, această diversitatea va duce inevitabil la o serie de neplăceri, de la indigestii, arsuri gastrice până la balonare. Nutriţioniştii avertizează că, dincolo de faptul că aceste feluri de mâncare au multe kilocalorii, ele favorizează şi apariţia indigestiei. Medicii spun că trebuie să ţinem cont de câteva lucruri esenţiale pentru a preveni această afecţiune des întâlnită în perioada sărbătorilor de iarnă.
- Trebuie să excludem din alimentație mâncărurile cu un conținut caloric ridicat sau intens procesate (mezelurile, produsele de tip fast-food) , cu cel puțin trei zile înainte de sărbătorile de iarnă.
- Legumele și fructele nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică. Potrivit nutriţioniştilor, strugurii, ananasul, merele, portocalele, grapefruitul, lamâile, mango, varza, conopida, broccoli, morcovii, ţelina, cartofii fierţi în coajă şi salata verde sunt alimentele cele mai indicate. Busuiocul, rozmarinul, cimbrul, mărarul şi pătrunjelul sunt condimentele care „antrenează” organismul să facă faţă mesei copioase de Crăciun.
- Între felurile de mâncare faceți o pauză de cel puțin o oră. Încercați să evitați asocierile greșite între alimente. Astfel, friptura de porc se va asezona cu o porţie de salată din crudități nu cu o porție de cartofi prăjiţi.
- Apa nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun, aceasta reducând aciditatea  în stomac . Băuturile care conţin cofeină şi ţigările sunt contraindicate, deoarece acestea irită esofagul.
- Încercați să evitați consumul de băuturi alcoolice în timpul mesei, deoarece provoacă indigestie și împiedică asimilarea substanțelor nutritive.
- Iaurtul şi alte produse lactate probiotice sunt remedii eficiente împotriva afecţiunilor digestive care apar după petrecerea de Crăciun. Aceste alimente oferă organismului bifidobacterii, bacterii prietenoase, care favorizează procesul de digestie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *