Local

Toții copiii nou-născuți vor beneficia de screening auditiv gratuit în maternitățile de stat

Toţi copiii născuţi în maternităţile de stat din România beneficiază, începând din această lună, de control auditiv gratuit, realizat cu aparatură medicală modernă. Programul de screening auditiv al Ministerului Sănătății  este implementat în 186 de maternităţi şi secţii de terapie intensivă ce îngrijesc nou-născuţi, fiind dotate cu 286 de echipamente de testare auditivă. Bugetul alocat de Ministerul Sănătății pentru acest program se ridică la suma de 2.550.000 lei.
„După spitalele regionale şi alte proiecte importante cu finanţare de la Banca Mondială, am reuşit deblocarea acestui proiect. Screeningul auzului la nou născuţi este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viaţă. Pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme în vederea asigurării în timp util a tratamentului adecvat. În luna octombrie, din banii pe care i-am obţinut la rectificare am extins programul de screening auditiv deja existent în 17 spitale, astfel încât în fiecare judeţ să se realizeze screeningul auditiv. În luna următoare am început distribuirea echipamentelor, iar acum am început testarea gratuită a nou- născuţilor”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
În perioada următoare, Ministerul Sănătăţii va demara o campanie de conştientizare şi informare a publicului şi cadrelor medicale privind necesitatea testării auzului la nou-născuţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *