Local

Specialiștii DSVSA Buzău în alertă! Două focare de pestă porcină africană confirmate pe raza comunei Vadu Pașii

Specialiştii DSVSA Buzău sunt în alertă după ce în două gospodării din comuna Vadu Pașii, una din satul Focșănei și alta din satul reședință, a fost confirmat prezența virusului pestei porcinei.
Astfel, în data de 10 ianuarie 2019, în gospodăria unui asistent veterinar din satul Focșănei, comuna Vadu Pașii a fost confirmat prezența virusului pestei porcine africane la patru purcei. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Buzău,întrunit la scurt timp pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, a luat măsura uciderii porcilor din gospodăria afectată. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.
La o zi după confirmarea cazului de pestă porcină africană la toţi cei patru porci din gospodăria asistentului veterinar din Focşănei, comuna Vadu Paşii, o altă suspiciune a apărut în satul-reşedinţă al comunei. Prezența virusului a fost confirmată la 2 porci într-o gospodărie din comuna Vadu Pașii, satul Vadu Pașii. Privind controlul și combaterea bolii, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Buzău a luat măsura uciderii celor doi porci din gospodăria afectată și s-a stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.
DSVSA precizează că până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului, exceptând com. Vadu Pașii.
Autoritățile județului nu exclud apariția mai mulor focare secundare în comuna Vadu Pașii, caz în care ar putea fi obligate să ia măsuri radicale în ceea ce privește stoptarea extinderii bolii. Până acum, județul Buzău este singurul unde nu s-a trecut la sacrificarea în masă a suinelor din focarele de pestă porcină.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.Astfel, în zona de protecţie, cei care cresc porci sunt obligaţi să îşi amenajeze în gospodării zone de dezinfectare, individuale. Important este, spun medicii veterinari, ca proprietarii de animale să sesizeze imediat autorităţile dacă au cea mai mică suspiciune de îmbolnăvire.
Toate animalele suspecte vor fi sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Inspectorii sanitar-veterinari, cu sprijinul Poliţiei şi Jandarmeriei, vor institui un sistem de monitorizare, permanent, pentru cel puţin 15 zile de la ultima situaţie de criză apărută la Vadu Paşii.
 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *