Jurnalista Emilia Şercan a transmis, miercuri, că reacţia preşedintelui Klaus Iohannis când a fost întrebat despre acţiunea de kompromat la adresa sa „e mai scandaloasă şi îngrijorătoare decât pare la prima vedere”.
În opinia jurnalistei care a dezvăluit plagiatul premierului Nicoale Ciucă, mesajul pe care îl transmite Iohannis de la nivelul celei mai înalte funcţii în acest stat este:
(1) victima trebuie să aibă răbdare;
(2) infractorii pot sta liniştiţi;
(3) justiţia nu e cazul să se grăbească.
Iată declaraţia preşedintelui dată la întrebarea lui Dan-Alexandru Duca, redactor-şef la Libertatea: „Câteodată durează luni sau ani până când, într-o speţă, avem claritatea şi toate răspunsurile, însă trebuie să avem răbdare ca autorităţile competente să-şi facă treaba, dacă cineva a greşit mie mi se pare absolut corect să fie tras la răspundere şi să plătească”.
Emilia Şercan a argumentat cu „exemple clare” de ce declaraţia preşedintelui acestei ţări „este revoltătoare pentru orice victimă, cu atât mai mult pentru o victimă a autorităţilor, a Sistemului”.
Jurnalista a explicat că nu poate să aibă răbdare în următoarele circumstanţe:
1. Ancheta în cazul meu a început efectiv abia după data de 4 aprilie 2022, când am denunţat cazul de kompromat orchestrat de autorităţile statului român. Până atunci dosarul a fost plimbat între poliţie şi parchete.
2. Infracţiunile s-au produs electronic, iar rapiditatea cu care sunt colectate probele fac diferenţa. În acest caz, nici acum nu s-au cerut probe esenţiale şi nu s-au făcut demersuri esenţiale care să ducă la identificarea celui care a scurs proba din Poliţia Română.
3. Doi mahări din Poliţia Română au primit proba scursă pe site-ul unui infractor condamnat definitiv şi irevocabil la 12, respectiv 23 de minute după ce eu i-am dat-o unei subcomisare de la Serviciul de Investigaţii Criminale, iar de la unul dintre cei doi a ajuns la alţi 5 mahări. După patru ore proba era publicată pe site-ul infractorului pe care statul român nu îl deranjează, deşi e condamnat definitiv şi irevocabil.
4. Deşi un mahăr din Poliţia Română a declarat în faţa procurorului că a trimis poza către alţi 5 mahări, procurorul NU s-a obosit să îl întrebe numele acestora pentru a-i identifica exact după nume şi prenume. Deşi am cerut identificarea acestora de două luni, procurorul nu a făcut-o încă, pentru că trebuie să avem răbdare potrivit preşedintelui ţării, nu?
5. Procurorul nu a cerut percheziţionarea telefoanelor celor 7 mahări, dar a cerut percheziţionarea telefonului meu!
„Astea sunt, pe fooooarte scurt, circumstanţele în care preşedintele ţării îmi transmite mie să am răbdare, justiţie că nu e cazul să se grăbească, nu că justiţia se grăbea cumva, iar infractorilor să stea liniştiţi! Dacă mizează cineva că voi tăcea din gură, ei bine, domnilor, vă înşelaţi!”, a conchis Emilia Şercan.
Continuare în: