Național

Ciolacu și gașca au dublat taxa de protecție către presă!

Legătura secretă între partide şi site-urile care promovează mesajele PSD şi PNL s-a întărit în 2022, iar sumele aruncate în joc s-au dublat faţă de perioada similară a anului trecut. Pe baza contractelor, partidele primesc ştiri favorabile, care nu sunt însă marcate cu vreun semn publicitar, dezvăluie jurnalistul Cristian Andrei de la Europa Liberă.

Europa Liberă a făcut o analiză a banilor publici care au fost utilizaţi de partide în 2022 pentru promovarea în presă şi propagandă. Jocul vizibilităţii în mass-media este unul important, remarcă analiştii, iar marile partide se asigură să fie insistent promovate. Pe scurt, îşi plătesc apariţiile.

Reţeta este următoarea: partidele încasează sume consistente ca subvenţie, peste 210 milioane de lei în 2022 (42 de milioane de euro), iar banii încasaţi lunar pleacă ulterior spre presă, prin intermediul unor contracte care sunt ţinute la secret.

Datele oficiale de anul trecut indică un fenomen clar: aproape jumătate din subvenţia cheltuită de PSD şi PNL a avut un singur destinatar: presa.

Din acest moment intervine secretomania de partid. Marile partide răspund cu greu solicitărilor venite în baza Legii 544/2001, privind accesul la informaţiile de interes public.

Site-urile nu doresc să se afle cât plătesc partidele sau pentru ce. Legea nu le obligă să marcheze articolele pentru care încasează diverse sume de la PSD sau PNL. Cele două partide sunt cei mai mari jucători în piaţă şi devin aproape investitori în presă prin sumele alocate.

De exemplu, social-democraţii conduşi de Marcel Ciolacu au plătit aproape 40 de milioane de lei (8 milioane de euro) pentru presă şi propagandă în 2021. Destinaţia niciunui leu nu a fost dezvăluită în mod oficial. PNL a prezentat contractele cu presă din 2021 în urma unei solicitări Europa Liberă, iar suma alocată a fost de aproape 20 de milioane de lei (4 milioane de euro).

Articolul integral aici.https://romania.europalibera.org/a/exclusiv-s-au-dublat-banii-pentru-presa-psd-si-pnl/31928472.html?fbclid=IwAR3EPLKM3qZBVTuN58T0aGUllOGG-2P26ceWAOYkaCt-ddliZSf6PeIpLJULasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *