Fără categorie

Scandalul roșiilor – între adevărul crud și minciuna bine coaptă

Am fost cu câțiva ani în urmă acasă la un om foarte bogat. Avea un conac elegant în curte, înconjurat de o gospodărie imensă, cu de toate. Părea ciudat că un om atât de bogat nu are curtea plină cu gazon și terenuri de tenis. Creștea de toate, absolut de toate. Evident, muncea să producă, iar surplusul îl vindea la un magazin propriu.

L-am întrebat … pentru ce toată această nebunie? Avea bani să cumpere alimente de unde poftea. Mi-a răspuns simplu: degeaba ai bani, dacă nu știi ce mănânci. 

Am întâlnit un alt om care nu era bogat, dar care studiase farmacia. Putea produce orice pentru că farmaciștii au avut mereu cunoștințele necesare pentru a putea înțelege funcționarea naturii. Avea o mică grădină. Nu producea mare lucru, dar era suficient pentru cât avea nevoie în casă. Avea un principiu: consumă de la tine și consumă  de sezon.

Dragii mei, cum vă puteți imagina că ceea ce apare pe piață în afara sezonului poate fi natural? Sigur, sunt condiții ca un produs să ajungă mai repede pe piață, dar costul și calitatea nu pot fi ca ale unui produs ieșit la timpul lui.

Tot ceea ce se întâmplă acum e cauzat de incapacitatea noastră de a mai înțelege cum  funcționează natura și de lăcomia unora care vor să fure startul, pentru a obține un preț mai bun.

Adevărul crud este acela că producătorul român nu este suficient de bine protejat. Este cunoscut faptul că produsele din Turcia sunt adevărată bombă ecologică. Dacă românul ar fi susținut suficient nu ar mai fi tentat să facă tot felul de artificii, unele otrăvite, pentru a rezista pe piață.

Minciuna coaptă? Trăim într-o societate a minciunii, e clar. Dar avem și noi o contribuție. Ne mințim pe noi înșine. Dacă roșia noastră din solar are acum 20 de centimetrii, cum ne putem imagina că pătlăgelele  altuia s-a copt deja?! Nu avem roșii în solar? Poate că nu, dar tot știm, măcar aproximativ,  care este ciclul natural de dezvoltare al planelor.

Soluții? Paza și amenda nu sunt soluții. Omul va încerca să păcălească mai bine. Soluția este aceea de sprijin serios culturilor bio ale celor de meserie și chiar culturilor fiecărei familii care dorește să producă ceva pe cont propriu. Pe lângă acest sprijin ar i fi ceva de făcut: educație adevărată în școală. Școala ar trebui să pregătească copiii pentru viață, iar din aceasta pregătire nu ar trebuie să lipsească educația alimentară. Dar ce așteptări să avem de la școală, dacă însăși produsele care dau gratuit în școli au calitate îndoielnică.

Dar, fiți siguri, nu se va face nimic pentru binele populației. Atacul la, in corpore, adresa producătorului local, are substrat economic serios. Trăiască importurile, iar peste produsele venite din import … cine are curaj să se uite?

 

https://paulnegoita.ro/2023/05/09/scandalul-rosiilor-intre-adevarul-crud-si-minciuna-bine-coapta/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *