Internațional

Refugiați afgani sosiți la București. Gestul umanitar al României

139 de afgani au ajuns la București, urmând ca alți 17 să intre curând în România. Cei 156 de cetățeni afgani sunt foști colaboratori ai armatei române în Afganistan, studenți și alte categorii vulnerabile.

Joi, 9 septembrie 2021, ora 21.30, la Baza 90 Transport Aerian, a aterizat avionul Tarom care i-a adus pe refugiații afgani la București. Fugiți din calea terorii regimului taliban, aceștia au plecat din Afganistan în Pakistan, de unde s-au îmbarcat spre România

Sosirea la București a celor 139 de refugiați afgani. Sursa foto: Digi 24

La sosire, refugiații afgani au fost întâmpinați de către ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, șeful Statului Major al Apărării, general – locotenent Daniel Petrescu, și secretarul de stat în MAI, chestor general de poliție Bogdan Despescu.

Vizibil emoționat, ministrul Bogdan Aurescu a spus:

“Ați asistat la încheierea cu succes a celei mai ample operațiuni de extragere din Afganistan, aducerea în siguranță la București a 139 de cetățeni afgani aflați sub protecția României, dintre cei 156 de cetățeni afgani (…) Este vorba despre foști colaboratori ai trupelor române, din teatrul de operațiuni din Afganistan.

Autoritățile române vor face tot ce le stă în putință pentru a le oferi acestor prieteni ai României, greu încercați de soartă, condiții decente de trai și şansa să o ia de la capăt.”

Organizarea și succesul misiunii de salvare a cetățenilor afgani este rodul colaborării dintre Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale și Serviciul Român de Informații.

Operațiunea de salvare a celor 156 de afgani face parte din efortul comun al țărilor membre NATO, ce au evacuat din Afganistan zeci de mii de cetățeni, colaboratori ai trupelor militare desfășurate în teatre de operațiuni pe parcursul a 20 de ani.

Refugiați afgani, în cala unui avion al armatei SUA, în timpul evacuării dinaintea retragerii NATO din Afganistan. Sursa foto: Google

Misiunea României de a salva refugiații afgani este cu atât mai dificilă cu cât Afganistanul se află acum sub controlul total al talibanilor, care au anunțat deja componența noului guvern.

Lideri talibani, instalați în fostul palat prezidențial din Kabul, Afganistan. Sursa foto: Google

Salvarea de către România a celor 156 de refugiați stă sub semnul umanitarismului și nobleței, o adevărată a doua șansă la viață. Afganii care au colaborat cu armatele țărilor occidentale sunt vânați și uciși de către talibani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *