Internațional

RAUL IORDANULUI-LOC DE CURATIRE SUFLETEASCA SI DE INALTARE SPIRITUALA

 

 

La data de 17 ianuarie 2023, cu binecuvântarea I.P.S. Ciprian, prin Centrul de Pelerinaje. Împărați Constantin  si Elena”, având ca organizator pe părintele Marian Ion in frunte cu preotul Petrica Gabriel Roșu , am  mers in pelerinaj la Locurile Sfinte in Tara Sfânta.

La sosire in aeroportul Bengurion am fost preluați de un autocar, prima oprire fiind in  Lida, la mormântul Sf.Mare  Mucenic Gheorghe. După ce am vizitat locul unde a fost închis, ne-am închinat la Sfintele  Moaște, am făcut un tur al orașului Ierusalim si apoi am mers la Bethlehem unde am fost cazați. O mare bucurie pentru noi sa dormim in locul unde s-a  născut  Mântuitorul. Pentru cei care au pășit pentru prima oara pe aceste locuri Sfinte bucuria si emoțiile au fost si mai mari. Mulți  nu știau daca a fost un vis sau o realitate. A doua zi, 18 ianuarie, ne-am sculat de dimineața pentru a merge la Raul Iordanului, deoarece era ajunului Bobotezei cu mulțime de credincioși. Drumul de la Bethleem pana in PUSTIUL IORDANULUI a fost interesant . Am trecut prin taberele beduinilor prin locuri pustii. Am întâlnit mulți pelerini din ROMANIA. Cu peste 2000 de ani in urma a calcat pe aceste locuri Mântuitorul. In  acest rău Sfântul Ioan Botezătorul l-a  botezat pe Domnul Iisus Hristos. De acolo a început activitatea misionara. La ora 12,00 a sosit Patriarhul Ierusalimului Teofil al III-lea, însoțit de un distins sobor si a oficiat slujba Aghesmei Mari,  după care a binecuvântat pe toți credincioșii. Bucurie mare ca am cântat cu toți credincioșii troparul „IN IORDAN BOTEZANDU-TE TU DOAMNE” Am plecat de acolo cu bucurie mare, fără a simți oboseala, cu mulțumirea ca am  putut participa la asemenea ceremonie.

Am ajuns la „Așezământul Romanesc „de la Ierihon ,localitate cosemnata in istorie cu cca 8000 de ani IDH, cu straturi de civilizație ce s-au așternut in acel orășel. Așezământul este o oaza de trăire  românească. Biserica este construita pe teren romanesc, fiind înconjurata de un complex deosebit- locuri de parcare, cantina moderna , paraclis si gospodărie. Cu toții am cântat Tatăl nostru si Sfinte Dumnezeule. Bucurie mare in sufletele noastre si a celorlalți vizitatori. Părintele duhovnic si maicile au fost deosebit de amabili fără sa schițeze oboseala de care erau cuprinși, fiind permanent la dispoziția pelerinilor.

Fiind  conștienți ca suntem si pășim pe urmele Mântuitorului am ajuns unde este dudul lui Zaheu .Ne-am închinat, am lăsat pomelnice si ne-am rugat sa avem si noi voința de a ne ridica cat mai sus sa-L putem vedea pe Mântuitorul si sa ne apropiem  de El.

După încă  o noapte  de odihna la Bethleem am continuat pelerinajul urcând pe muntele Măslinilor, am vizitat mânăstirea EIeon ,apoi cu bucurie si pioșenie ne-am închinat in biserica Pater Noster (Tatăl Nostru) si am rostit cu toții rugăciunea in fata unde este scris in limba romana aproape de Sfântul altar. Mulțumirea sufleteasca este ca pe lângă cele 60 de texte  scrise in limbile popoarelor este scris si  Tatăl Nostru  in limba romana.

Tot in aceasta zona, am vizitat biserica Dominus Flavit (Domnul a plâns ) apoi am mers la biserica Națiunilor (Agoniei), in Gradina Ghetsimani la Mormântul Maicii Domnului (peștera mormântului). In aceasta zona, cu o încărcătura mare spirituala ne-am  dus cu gânduri la momentele prin care a trecut MANTUITORUL, de rugăciune fierbinte pentru unitatea Bisericii, la trădarea lui Iuda si la grija pe care o poarta întregii omeniri.

Peste tot ne-am rugat si pentru credincioșii noștri si  si pentru toți  pelerinii romani din toate zonele Tarii.

Gradina Ghetsimani  înseamnă purificare si nădejde către mântuire.

Continuând pelerinajul, am traversat zona mormintelor evreiești ,am intrat prin Poarta Sfântului Stefan (Poarta leilor) si am parcurs  pe jos (Drumul Crucii) Via Doloroza  cu cele 14 opriri unde a stat Domnul din cauza oboselii. la fiecare oprire  ne-am rugat.

Cu mari emoții, chiar si pentru cei ce am mai fost, am mers la Golgota, Piatra Ungerii și la Sf. Mormânt.

In secolul  XIV-Lea musulmanii au oprit intrarea la Sfântul Morminte si la rostirea rugăciunii la Înviere, stâlpul s-a fisurat, crăpătura care se vede si acum. Nu a fost reparat, sa fie  un mărturie ca nimeni nu poate opri intrarea  la Mormânt .Ne-am învrednicit sa punem si noi  mana pe acest stâlp si sa ne închinam puterii dumnezeiești.

Lumina se aprinde la Înviere,  la rugăciunea soborului si se împarte credincioșilor.

Am continuat călătoria in desert la mânăstirea Sfântul Sava cel Sfințit întemeiata la anul 478 apoi la Mânăstirea Sfântul Teodosie cel Mare din  Desertul  Iudeii . Mânăstirea Sf. Teodosie a fost loc de refugiu in timpul persecuțiilor religioase . Am văzut grota magilor unde este si mormântul Sf. Teodosie. De asemenea am vizitat Biserica pastorilor si peștera in care s-a născut Domnul. Seara am fost cazați tot la Bethleem.

Dimineața am continuat călătoria spre muntele Tabor. Am vizitat si ne-am închinat in Biserica Schimbarea la Fata .Prezenta noastră  pe Muntele Tabarului ne-a dăruit  liniște  in suflete si speranța mântuirii.

Coborând am vizitat localitatea Capernaum cetatea unde Mântuitorul a săvârșit minunea înmulțirii  pâinilor. Tot in aceasta zi  am coborât din nou la Raul Iordanului, loc amenajat special pentru binecuvântare. Pelerinii noștri s-au îmbrăcat in cămăși speciale si au coborât in apa,  mulțumind lui Dumnezeu ca ne-a învrednicit sa fim pe urmele Mântuitorului. Am cântat cu toții troparul botezului si preoții au botezat pe toți pelerinii.

Tot in  aceasta zi am avut cinstea de a ne plimba cu vaporașul  (barca lui, Iisus)  pe Marea Tiberiadei. A fost  o atmosfera deosebită. S-a  cântat românește si toți străinii ne-au aplaudat.

Duminica 22 ianuarie, ultima zi de pelerinaj, am participat la slujba de la  la biserica Sf. arhangheli Mihail si Gavriil din Nazaret- unde  se afla izvorul MARIEI . Acolo este fântâna de unde FECIOARA MARIA lua  apa pertu casa si a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil  ca  va naște un FIU.

Majoritatea pelerinilor s-au spovedit  si la momentul potrivit s-au împărtășit. Preotul slujitor a fost deosebit de amabil si ne-a dat voie  sa cântam în românește. Pictura acestei biserici a fost executata   de renumiții pictori    romani frații Moroșanu in anul 1977, care au pictat si Mânăstirea Putna .De acolo am mers la biserica  catolica Bunavestire din Nazaretul unde la subsol exista o parte din casa in care au locuit Fecioara Maria cu bătrânul Iosif.

Înainte de plecare am vizitat biserica unde a fost locul  casei lui Simion . Acolo  a avut loc prima minune din Galilea a Domnului nostru Iisus Hristos , transformarea apei in vin.

Ultimul obiectiv  au fost grădinile din  Bahai .

Am plecat bucuroși  din aceste locuri sfinte cu binecuvântare si  cu mici daruri pentru a le da celor dragi cu recomandarea   de a  merge si alții care cu siguranța  nu vor regreta.

 

 

 

 

‚                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  a                                                      ‚                                                                                                                                                                        L                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              a                                                 A                             A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *