Local

Pesta porcină, la un porc mistreț vânat în zona împădurită Spidele – Valea Largă, comuna Buda

Prezența virusului Pestei Porcine Africane a fost confirmată în acest weekend la un porc mistreț vânat pe fondul de vânătoare 45 Dedulești, în zona împădurită Spidele – Valea Largă aparținând UAT Buda, anunță Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău 
În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui caz de PPA la porcul mistreț.
A fost delimitată zona afectată de 13 km, având în epicentru punctul în care a fost vânat porcul mistreț, compusă din zona infectată de 8 Km în jurul epicentrului și zona tampon de 5 Km în jurul zonei infectate.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va reuni pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 12 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de tip A, declarate în 8 localități respectiv; satul Racovițeni – comuna Racovițeni, extravilanul satului Cilibia dar pe raza UAT C.A. Rosetti, satul Săgeata – comuna Săgeata, satul Vadu Pașii – comuna Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – comuna Vadu Pașii, satul Scurtești – comuna Vadu Pașii (2 focare), satul Boboc – comuna Cochirleanca (3 focare) și satul Zilișteanca – comuna Poșta Câlnău precum și șapte cazuri la mistreț pe raza fondurilor de vânătoare 27 Berca (2 cazuri), 41 Beceni (2 cazuri), 42 Aldeni (2 cazuri) și 45 Dedulești (1 caz).
Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 7 focare.
La jumătatea acestei luni se vor iniția acțiunile sanitare veterinare specifice în vederea stingerii focarelor de PPA din zona Vadu Pașii precum și ridicare măsurilor impuse în zonele cu restricții.
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *