Editorial

Opinia oportună a domnului Bănescu

Domnul Bănescu, om de  cultură, dar și purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a emis, în nume propriu, o opinie tranșanta la adresa Gabrielei Firea și a încercării sale de se ascunde din fața unor realități evidente.

Fără îndoială, opinia domnului Vasile Bănescu a fost ex officio, pentru că a folosit un canal de comunicare propriu și nu pe cel oficial al Bisericii Ortodoxe Române. Opinia este privată, dar mesajul a fost lămuritor și chiar salvator.

Cu siguranță, Biserica, in corpore, ar fi fost vinovatul de servicu, dacă nu exista acest mesaj. Evident, dacă Biserica nu se pronunța nu o făcea pentru nu are obsesia actualității, așa cum ar avea unii pretenția. E greu și inutil, în cele din urmă, să stai cu ochii pe tot ceea ce se întâmpla, iar când vocația ta instituțională nu este aceasta, de ce să ai asemenea preocupări?!

Vasile Bănescu a dovedit că are reflexe bune, curaj și o judecată sănătoasă a momentului. În cazul de față s-ar fi năpustit unii și alții peste Biserică, pe motiv că nu zice nimic, pentru că este vorba de Gabriela Firea, care s-a erijat în mare făcător de bine al Bisericii și în mare finanțator.

În fapt Gabi Firea s-a bucurat de respectul funcției pe care a avut-o, iar banii pe care au avut ca destinație obiective ale vieții religioase nu erau din buzunarul ei, ci din cel al contribuabililor și nu au fost dați pentru un scop privat, ci pentru un obiectiv public. Primarul Firea nu a dat de la ea Patriarhului Daniel, personal, ci Primăria Capitaliei, din bugetul aprobat pentru viața religioasă, a finanțat obiective religioase. Că Firea a prezentat virarea sumelor ca pe o faptă personală de evlavie, la care Vasile Bănescu, Patriarhul, sau tot clerul ar fi trebuit să se plece, e tipic politicianului dâmbovițean, care se vrea adulat pentru bani pe care îi dă din buzunarul poporului, după ce, îi mai și vămuiește, cel puțin pe cale salarială.

Deci, domnul Bănescu a fost oportun și a ferit societatea de mizeria anti Biserică ce s-ar fi propagat din cauze care nu au nimic în comun cu ea.

Iulius Paul Negoiță

https://paulnegoita.ro/2023/07/09/opinia-oportuna-a-domnului-banescu/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *