Local

Nou focar de pestă porcină africană în localitatea Boboc, comuna Cochirleanca

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat sîmbătă 9 februarie a.c.într-o gospodărie particulară din localitatea Boboc, comuna Cochirleanca, unde patru porci au fost eutanasiați.
În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.
Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. A fost executată uciderea suinelor, (4 exemplare) precum și ecarisarea cadavrelor.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău  a fost informat cu privire la planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și cu privire la adoptarea zonelor de restricții.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
Datele și informațiile culese în măsura în care vor depăși sfera ocupațională a DSVSA vor fi înaintate Inspectoratului de Poliție județean Buzău pentru activități și acțiuni specifice astfel încât printr-un efort conjugat să fie identificată sursa virală.
La această dată, Pesta Porcină Africană în județul Buzău evoluează în 12 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de Tip A, declarate în 8 localități respectiv; satul Mărgăriți – Com. Beceni, satul Gura Dimienii – Com. Beceni, satul Săgeata – Com. Săgeata, satul Vadu Pașii – Com. Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – Com. Vadu Pașii, satul Scurtești – Com. Vadu Pașii (2 focare), satul Boboc – Com. Cochirleanca (3 focare) și satul Zilișteanca – Com. Poșta Câlnău precum și două cazuri la mistreț pe raza fondurilor de vânătoare 41 Beceni și 42 Aldeni.
Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 5 focare.
Rămân în continuare sub supraveghere porcii santinelă  din satul Mărgăriți – Com. Beceni până la data 22.02.2019, termenul limită pentru testarea serologică pentru PPA când, în cazul unor rezultate negative, și acest focar va fi stins.
Pe măsura finalizării termenelor va continua acțiunea de plasare a porcilor santinelă și în celelalte focare active de pestă porcină africană de pe raza județului, sub rezerva acceptării acestei conduite de către proprietarii exploatațiilor în cauză.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *