Mărul, cunoscut drept „regele fructelor”, constituie o variantă de tratament pentru nenumărate afecţiuni, fiind în acelaşi timp o puternică sursă de potasiu. Merele sunt, de asemenea, bogate într-o fibră numită pectina – un măr de mărime medie conţine aproximativ 4 grame de fibre. Pectina este clasificată ca fiind o fibră solubilă, fermentabilă şi vâscoasă, o combinaţie care îi conferă mărului o listă foarte mare de beneficii pentru sănătate.
Fără probleme, acest fruct se încadrează în categoria „alimentelor-medicament”. Calităţile sale terapeutice sunt cunoscute încă din timpuri străvechi. Potrivit medicinei chineze, merele întăresc inima, lubrifiază plămânii, cresc fluidele corpului şi scap producţia de mucus. Pentru a beneficia de toate calităţile sale terapeutice, mărul trebuie consumat cu tot cu coajă. Timp de 200 de zile de la recoltare, substanţele antioxidante şi anticancer se păstrează intacte, ca în ziua culesului. De aceea mărul este fructul ideal în orice anotimp.
Beneficiile pentru sănătate
Merele sunt o sursă puternică de potasiu, componentă importantă a celulelor şi fluidelor corporale, care ajută la controlarea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale. Studiile arată că persoanele care au mâncat cel puţin un măr în fiecare zi, timp de cinci ani, prezintă cu aproape 70% mai puţine riscuri de a face accident vascular cerebral fatal şi cu aproape 50% mai puţine probabilităţi de a dezvolta o boală cardiacă şi coronariană.
Datorită substanţelor active pe care le conţin, merele previn şi ajută în tratamentul răcelilor şi infecţiilor. Nu debeaga se spune zicala „Cu un măr pe zi, doctorul departe îl ţii”. Dacă se consumă coapte, ele au efect benefic în tratamentul tusei. Chiar şi frunzele de mere sunt un bun remediu pentru anumite afecţiuni în medicina tradiţională. De exemplu, infuzia din frunze de mere ajută în tratamentul răcelii şi răguşelii. Astfel se prepară: se pune o linguriţă de frunze de mere la o cană de 200 ml de apă clocotită şi se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară şi se bea.
Merele îmbunătăţesc funcţiile pulmonare şi ale pancreasului, efectul fiind cu atât mai mare cu cât se consumă mai multe mere zilnic.
Sunt recomandate în combaterea obezităţii, existând şi o dietă cu mere. Prin dieta cu mere corpul pierde în greutate, dar îşi acoperă şi deficitul de vitamine şi minerale. Indiferent de ce dietă se alege este bine să se consulte în prealabil un medic nutriţionist.
Merele sunt pline de fibre solubile care reduc problemele intestinale, inclusiv hemoroizii şi unele tipuri de cancer. Ajută la controlul nivelului de insulină, eliberând încet zahărul în sânge. Curăţă şi detoxifică, elimină metalele grele din organism.
Sucul de mere previne formarea calculilor biliari.
Merele combat stresul, depresia, oboseala deoarece au potasiu, magneziu, siciliu şi iod.
Medicii specialişti au demonstrat experimental că merele ajută la normalizarea nivelului de colesterol în ficat datorită faptului că au pectină, fructoză, magneziu, acid ascorbic. De aceea este indicat să se consume 2 mere pe zi.
Mai mult decât atât, un consum regulat de mere vă ajută să aveți dinți albi și sănătoși și o respirație proaspătă. Merele nu vor înlocui pasta și periuța de dinți, dar în situații de extremă urgență, sunt un remediu mult mai sănătos și mai la îndemână împotriva respirației urât mirositoare decât guma de mestecat.
Consumul regulat de mere combate îmbătrânirea creierului și previne apariția unor boli precum Parkinson, Alzheimer și chiar demența
Aceste fructe au şi proprietăţi vindecătoare, antimicrobiene şi antibacteriene. Pulpa merelor este folosită în medicina populară în tratamentul rănilor, degerăturilor, arsurilor, escoriaţiilor, eczemelor sau ulceraţiilor pielii.
Seminţele de mere, renumite pentru conţinutul lor de iod, pot fi utilizate cu succes în tratamentul afecţiunilor glandei tiroide. Se servesc 5 seminţe de mere pe zi. Ele se consumă şi uscate sub formă de pulbere. Se aleg din mere, se pun la uscat, se macină şi se administrează zilnic câte un vârf de cuţit.
Merele ajută în tratamentul varicelor. Se fierb 5 mere proaspete, tăiate în prealabil felii, în 1,5 litri de apă, se îndulceşte cu puţin zahăr pentru a obţine un compot şi se bea 2 căni pe zi.
Merele vindecă constipaţia, anemia, oboseala, slăbiciunea. Se recomandă să se mănânce 2-3 mere în fiecare zi. Pot fi consumate atât crude, cât şi coapte. La femeile însărcinate şi copii, merele sunt un bun remediu pentru anemie.
Şi în cosmetică merele îşi găsesc utilitatea, fiind excelente asupra tratamentelor oricărui tip de piele. În tratamentul acneei, ridurilor timpurii şi pentru îmbunătăţirea aspectului sănătos al tenului, dermatologii recomandă merele în masaj. Din mere se prepară creme, loţiuni, şampoane, apă de toaletă, măşti cosmetice.
Dacă tot am menţionat utilitatea merelor în cosmetică, vă prezentăm o mască anti-rid. Este uşor de preparat şi eficientă datorită compuşilor săi: agenţi de hidratare, diuretici, vitamina E şi antioxidanţi.
Ingredientele necesare pentru mască antirid:
-
linguriţă de miere
-
un măr mare, dat prin răzătoare
-
linguriţă de lapte
Punem în blender mărul, laptele şi le amestecăm până capătă o textură păstoasă. După ce obţinem această pastă, adăugăm mierea amestecând din nou. Masca se aplică pe faţă, pe gât şi pe zona decolteului. Înainte de a fi folosită, piele trebuie să fi curată. Ca să nu provocăm iritaţii, trebuie evitat contactul măştii cu ochii.
Vom lăsa masca anti-rid să acţioneze timp de 20 de aminute, după care ne clătim cu apă călduţă. Se aplică seara înainte de culcare.