Local

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a oficiat duminică 28 octombrie a.c. slujba de târnosire a bisericii militare din Buzău

La Biserica militară cu hramul ”Pogorârea Sfântului Duh”, din Buzău, a a avut loc duminică, 28 octombrie a.c., slujba de târnosire sau sfințire mare a bisericii de către Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu  un sobor de preoți. Prima sfințire a bisericii a fost săvârșită în anul 2014, atunci construcția nu era finalizată.

De ridicarea acestui mare lăcaș de cult ce aparține Diviziei 2 Infanterie Getica Buzău s-a ocupat preotul militar al garnizoanei și paroh al acestei biserici, părintele Alexandru Tusode. Biserica de lemn propriu-zisă, realizată în stil maramureșean , a fost proiectată de arhitectul Ovidiu Ciorna din Baia Mare. Finisajele interioare au fost executate, în regie proprie, de către meșterii voluntari buzoieni.  Costurille ridicării bisericii au fost suportate din donații și din redirecționarea a două procente din salariile militarilor. De asemenea, dintr -un extras din Pisania bisericii militare Buzău reiese că, ”la realizarea acestui eficiu bisericesc au contribuit financiar Consiliul Județean Buzău, SC General Stan Energo SRL, însă, un suport semnificativ a venit din partea Batalionului 47 Comunicații și Informatică ”General Nicolae Petrescu” Buzău,  a Batalionului 200 Sprijin ”Istrița” și a Batalionului 3 Geniu de la Mărăcineni”.

 Pentru faptele de voluntariat și donații, parohul  bisericii Alexandru Tudose, cu aprobarea ÎPS Ciprian, arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, va înmâna diplome speciale personale celor care contribuit la ridicarea bisericii militare.

La finalul liturghiei, preotul militar Alexandru Tudose a fost hirotesit iconom stavrofor( rang bisericesc onorific acordat preoților iconomi cu activitate bisericească excepțională) în semn de recunoștință a eforturilor depuse pentru ridicarea acestui  lăcaș de cult.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *