Național

Federația Sindicală Hermes – comunicat de presă

 

Federația Sindicală Hermes demască public impostura de la nivelul Ministerului Educației și exercitarea funcției de secretar de stat și înlocuitor al ministrului de către dl Gigel Paraschiv fără să aibă o Decizie de numire din partea primului ministru.

 

După 18 zile de grevă, reprezentanții sindicatelor din învățământ se vor afla din nou față în față cu factorii de decizie din Guvernul României, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social a Ministerului Educației. Întâlnirea va avea loc pe 8 iunie 2023, orele 9.00 la sediul ministerului, invitația fiind transmisă de dl Gigel Paraschiv, care pretinde că este secretar de stat în minister, dar, în realitate, acesta ocupă nelegal funcția, prin abuz de notorietate și complicitatea mai marilor din ME, fără a fi numit prin decizie a primului ministru, conform legii.

 

Ultima numire a d-lui Gigel Paraschiv în funcția de secretar de stat a fost la Ministerul Educației Naționale și s-a făcut prin Decizia nr. 64 din 6 ianuarie 2017. Această decizie, aparută în timpul Guvernului Grindeanu este cotrasemnată de Secretarul General al Guvernului, dl. Mihai Busuioc. Ulterior, Guvernul Orban decide în data de 4 noiembrie 2019 ca Ministerul Educației Naționale să fuzioneze cu Ministerul Cercetării și Inovării pentru a forma Ministerul Educației și Cercetării (MEN + MCI = MEC). Dl Gigel Paraschiv continuă activitatea fără a fi numit secretar de stat la acest nou minister, dar sub o aparentă continuitate. Coabitarea celor două ministere total diferite ca activitate se sfârșește odată cu învestirea Guvernului Cîțu, prin emiterea OUG 212/2020. Pentru prima dată legea precizează clar că Ministerul Educației și Cercetării se desființează ca persoană juridică la momentul adoptării prin HG a Regulamentelor de Organizare și Funcționare a celor două ministere de astăzi, ME și MCID, adică la data de 1 aprilie 2021, conform art.4:

”Articolul 4

(1) Se înființează Ministerul Educației prin divizarea parțială a Ministerului Educației și Cercetării.

(2) Se înființează Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării prin preluarea ………………….

(6) La data intrării în vigoare a hotărârilor Guvernului privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației și a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, se desființează Ministerul Educației și Cercetării”.

 

Conform legii, numai funcționarii și personalul contractual au fost preluați în cele două noi ministere, nu și demnitarii (art 9 din OUG 212/2020)

 

Pentru a dovedi cu claritate situația în care se află Gigel Paraschiv, Federația Hermes a solicitat SGG să ne pună la dispoziție Decizia pentru numirea lui Gigel Paraschiv drept secretar de stat la ME și de numire a lui Dragoș Ciuparu drept secretar de stat la MCID. Pentru MCID a fost emisă Decizia de numire după demersul Federației Hermes.

În comunicatul de presă transmis la data de 10 iunie 2021 Federația Sindicală Hermes semnala ”grave nereguli în Ministerul Educației” astfel:

 

Dacă prin lege, la data de 1 aprilie 2021 Ministerul Educației și Cercetării s-a desființat și implicit funcțiile de secretari de stat au dispărut, în mod fraudulos foștii secretari de stat Gigel Paraschiv (educație) și Dragoș Mihael Ciuparu (cercetare) au desfășurat activitățile de secretari de stat în noile ministere infiintate fără a avea o numire din partea primului ministru Florin Cîțu. ….. Ieri, 9 iunie, a fost publicată în Monitorul oficial Decizia primului ministru privind numirea lui Dragoș Mihael Ciuparu în funcția de secretar de stat la MCID pentru a încerca să acopere faptele de corupție. Dacă de ieri Dragoș Mihael Ciuparu are o Decizie de numire (nr 354/09.06.2021), care însă nu îl absolvă de faptele deja comise, situația rămâne în continuare gravă pentru Gigel Paraschiv care nu are nicio numire, însă a semnat Ordine de ministru care, în această situație sunt lovite de nulitate absolută.”

 

Ne aflăm astăzi într-o situație cu mult mai gravă, sistemul de educație este coordonat într-o ilegalitate flagrantă, aproape toate ordinele de ministru emise în ultimii doi ani poartă semnătura lui Gigel Paraschiv ca împuternicit al ministrului în funcție. Dialogul social la nivelul ME este asigurat de o persoană fără numirea prevăzută de lege. În acest moment greviștii au fost înșelați și mințiți de guvernanți și președintele republicii, iar la nivelul ministerului de resort situația este comico-penală.

 

Această situație dovedește încă o dată neglijența și proasta administrare care dăinuie în sediul acestui minister, responsabil al formării profesionale și integrării sociale a tinerei generații. Nu este de mirare fraptul că greva dascălilor capătă valențele unei convulsii sociale la nivel național, nu este de mirare că ministrul educației atacă sub centură protestul corpului profesional.

 

Având de cealaltă parte a mesei mincinoși și impostori, din partea ministerului și guvernului, există prea puține șanse ca solicitările de bun simț formulate de greviști să poată atinge cotele de normalitate așteptate.

 

Solicităm primului ministru să numească un secretar de stat ”nepenal” la ME, ministrului educației să oprească mascarada cu acest așa-zis secretar de stat, Comisia de Dialog Social să funcționeze legal și să revizuiască toate Ordinele semnate de Gigel Paraschiv începând cu 1 aprilie 2021.

 

Facem un apel la Federațiile sindicale din preuniversitar să nu treacă cu vederea această impostură și să ceară d-lui Gigel Paraschiv să își probeze calitatea de secretar de stat la noul minister al educației la începutul ședinței Comisiei de Dialog Social.

 

 

07.06.2023                                 Mugurel Popescu

 

Președinte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *