Editorial

Uniformizarea cromatică în Buzău și în Poznan, Polonia

Poznan, Polonia. De acolo este fotografia de la începutul acestui articol. Așa ceva este ilegal în Buzău! Potrivit experților de la Primăria Buzău este foarte urât, iar noi trebuie să-i credem pe cuvânt, nu-i așa?

Buzăul s-a procopsit de câteva zile cu un regulament cromatic. Dacă vrei să-ți refaci fațada la clădire, ai voie numai anumite culori, agreate de Primărie. Iar înainte să te apuci de lucru, documentația trebuie aprobată tot de Primărie. Sunt doar eu, sau mai observă cineva că se extinde birocrația? Funcționarii din Primăria au o nouă activitate, pentru care vor trebuie să primească sporuri sau, de ce nu, vor trebuie angajate alte persoane, noi funcționari. Evident, nu îi va plăti primarul din buzunar, îi vor plăti tot buzoienii. Se justifică o nouă extindere a birocrației? Mai mult, funcționarii vor da aprobarea, sau nu, pe baza unei documentații. Poate unii buzoieni au studii și vor putea să-și facă singuri documentația pentru refacerea fațadei, dar cei mai mulți vor trebuie să apeleze la serviciile unor firme specializate sau la bunăvoința unui funcționar, evident contra cost. Și uite așa apare o nouă modalitate de jupuire a buzoienilor, totul pavat cu intenții bune, cu un regulament cromatic care sună bine. Dar ce bine sună! Și ce dezastru ascunde! Beneficiarii reali sunt de fapt niște funcționari cu carnet de partid din Primărie sau niște firme agreate de aceasta. Se va ști că dacă documentația este întocmită de firma x, atunci nu vor fi probleme și va fi aprobată urgent. Dacă nu, atunci funcționarii pot aștepta luni de zile ca să aprobe documentația, o pot returna pentru modificări, etc. Vă place așa?

Acum și o veste bună, probabil că datorită sărăcirii Buzăului, Primăria a pierdut peste 20 de milioane de euro din încasări față de anul 2016 (fără fonduri europene și subvenții de la guvern), aproape nimeni nu se va apuca să-și refacă fațada clădirii. Prin urmare, un număr foarte mic de buzoieni vor fi afecați de acest regulament cromatic. Dar aceștia, dacă au bani de fițe, pentru că în Buzău să-ți refaci fațada clădirii este o fiță, trebuie jupuiți de fauna politică din jurul Primăriei, nu-i așa? Să moară și capra vecinului!

Chiar dacă un număr foarte mic de buzoieni sunt afectați de acest regulament cromatic, ei contează. Fiecare buzoian contează. Iar orașul nu devine mai frumos printr-o uniformizare bolșevică, devine mai frumos prin încurajarea creativității. Revin la fotografia din Poznan. Este urât ce vedeți acolo? Nu. Acele clădiri în colorii vii și aparent haotice atrag turiști. Da, turiști, ceea ce Buzăul uniformizat de comuniști și uniformizat în continuare de actuala administrație, nici nu visează să atragă! De ce nu merge Toma al nostru în Poznan, să le facă și lor un regulament cromatic, că au nevoie!

Este și o compenentă de etică care lipsește din capul celor de la Primărie. Dacă ești proprietar pe clădirea în care locuiești, nu ai voie să faci ce vrei cu ea? Pentru că dacă îți este interzis să o vopsești așa cum vrei tu, atunci de fapt ești privat de un atribut important al proprietății. Primăria devine co-proprietar asupra imobilului în care locuiești pentru că poate decide, în locul tău, culoarea acestuia. Sigur, pentru niște comuniști nu e nici o problemă. Cei mai mulți români au devenit proprietari după căderea comunismului, când au putut să-și cumpere apartamentele în care locuiau. Până atunci erau ale statului. Ce dor îi e primarului nostru de acele vremuri!

Pentru respectarea proprietății private, pentru reducerea birocrației și pentru scăderea taxelor și impozitelor locale, acest regulament cromatic va trebui anulat de viitoarea administrație. Desigur, este un rău mic, unul din cele mai mici rele pe care le-a făcut primarul acestui oraș, dar tot este un rău care va trebui înlăturat. Să lăsăm Buzăul să se dezvolte, să nu punem piedici artificiale prin reglementări care ucid creativitatea! Ei se tem de oamenii liberi, de oamenii creativi, de oamenii care gândesc. Știți că pe vremea comunismului, dacă purtai plete, te opreau „oameni de bine” pe stradă și te obligau să te tunzi? Nici măcar nu era nevoie să te oprească miliția, erau „oameni de bine” peste tot, îndoctrinați să aplice uniformizarea și chiar asta făceau, convinși până în măduva oaselor că este bine ceea ce fac! Tocmai pentru că noi, românii, am trecut printr-o astfel de experiență, avem datoria să luăm atitudine față de orice tendințe bolșevice care se văd la actuala administrație din Buzău. Rușine Primăriei Buzău!

Cătălin Avramescu

2 thoughts on “Uniformizarea cromatică în Buzău și în Poznan, Polonia”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *