Farmacia Verde Iris - magazin naturist, lângă Piața Centrală Buzău
Editorial

Efectele terapeutice ale mărului

An apple a day keeps the doctor away! este un proverb englezesc comun, care deși pare a fi recent intrat în uz (secolul 19), în fapt se bazează pe o realitate străveche: mărul nu este doar un fruct delicios, ci și un miracol pentru sănătate.

În tradiția noastră fitoterapeutică , mărul este considerat un leac. Înaintașii noștri tratau tusea și guturaiul cu ceai din mere uscate, tăiate mărunt, peste care se adaugă miere de albine, de preferință miere ecologică.

Pentru afecțiunile renale utilizau ceai din mere uscate și pisate, sau  ceai din miez de măr și sâmburi de măr, pisate.

Mărul era folosit și ca un foarte eficient purgativ, dar și ca util somnifer, atunci când este consumat seara.

În trecut, mărul era considerat un leac cu efecte dermatologice, fiind util pentru combaterea eczemelor și a coșurilor.

Tot mărul, după cum spuneau bătrânii, subțiază sângele, fiind util celor în vârstă, care de la consumul lui se pot aștepta și la ameliorarea durerilor de cap sau la ameliorarea inflamațiilor articulare.

La un moment dat, mărul a fost găsit ca leac și pentru … urdinarare, inclusiv în cazul copiilor de țâță.

Pentru copii cu probleme diareice merele se spală bine, se dau printr-o răzătoare cu coajă cu tot, până devin o pastă. Copiilor mărul se mai dă ras, câteva zile la rând,  în timp ce maturii ar trebui să consume mai multe zile în șir mere, chiar și câte două, trei kilograme pe zi, excluzând alte alimente.

Tot în trecut, se folosea sucul de mere în cure de slăbire, în crizele hemoroidale, dar și de către cei bolnavi de gută.

Acum … contează enorm calitatea merelor, nu aspectul. Trebuie înainte de toate identificată sursa de aprovizionare cu mere sănătoase, netratate, și apoi încercate leacurile bătrânilor.

Dacă, totuși, doriți o ameliorare mai rapidă a problemelor de sănătate, apelați la sfaturile farmaciștilor. Farmaciștii de la Farmaciile Iris vă stau la dispoziție non-stop – www.irispharm.ro, ori la plafarul Iris de pe Unirii.

Nu e timp întotdeauna să experimentăm, iar tratamentele naturale necesită încredere, timp și răbdare.

 

https://paulnegoita.ro/2023/03/18/marul-si-efectele-sale-terapeutice/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *