Local

Doi porci mistreți morți din cauza pestei porcine africane

Prezența virusul pestei porcine africa a fost confirmat la doi porci mistreți găsiți morți în fondurile de vânătoare 27 Berca, și respectiv  41 Beceni pe raza administrativ teritorială a UAT Berca și respectiv Beceni.
În urma confirmării diagnosticului, de către laboratorul sanitar veterinar de arondare, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui caz de PPA la porcul mistreț.
Au fost delimitate zonele afectate de 13 km, având în epicentru punctele în care au fost găsiți morți porcii mistreți, compuse, fiecare în parte, din zona infectată de 8 Km în jurul epicentrului și zona tampon de 5 Km în jurul zonei infectate.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău va fi informat cu privire la planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și referitor la adoptarea zonelor de restricții.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 12 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de Tip A, declarate în 8 localități respectiv; satul Mărgăriți – Com. Beceni, satul Gura Dimienii – Com. Beceni, satul Săgeata – Com. Săgeata, satul Vadu Pașii – Com. Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – Com. Vadu Pașii, satul Scurtești – Com. Vadu Pașii (2 focare), satul Boboc – Com. Cochirleanca (3 focare) și satul Zilișteanca – Com. Poșta Câlnău precum și șase cazuri la mistreț pe raza fondurilor de vânătoare 27 Berca (2 cazuri), 41 Beceni (2 cazuri) și 42 Aldeni (2 cazuri).
Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 5 focare cu perspectiva ca în perioada imediat următoare să fie stinse alte două focare din loc. Beceni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *