Viața religioasă

Despre ani buni și hambare

Evanghelia din Duminica a XXVI – a după Rusalii redă Pilda Bogatului căruia i-a rodit țarina. Redă Sfântul Evanghelist Luca despre un bogat căreia i-a rodit din belșug țarina, i-a rodit mai mult ca niciodată.

Ce a făcut personajul din Evanghelie? Și-a mărit hambarele. Le-a făcut mai mari și, satisfăcut de atâta rod și-a spus sufletului său că de acum nu are decât să bea și să se veselească.

Ce a făcut totuși rău bogatul? Nu era firesc să-și mărească hambarele? Ar fi fost un act cugetat să lase să se strice ceea ce Dumnezeu în oferise?

Evident, a făcut ceea ce trebuia să facă. Și-a mărit spațiile de depozitare.

Atunci de ce mai este el personaj exemplu negativ?

Mă gândeam la doi ani agricoli în oglindă. 2021 a fost un a mănos, cu producții excelente. 2022, însă, a fost unul dezastruos.

Vorbeam cu țărani care aveau pământ în arendă. Și-au primit corect partea de la arendași în 2021. În 2022 nu au avut cam nimic de câștigat, pentru că arendașii s-au scuzat, dând vina pe secetă, ceea ce, evident, a fost real.

Ei bine, dar în 2021, când belșugul a fost peste așteptări, nu s-au înghesuit arendașii să dea în plus din surplusul de belșug. Nu au vrut să împartă anul mănos. Sărăcia din anul 2022 au împărțit-o, fără remușcări cu proprietarii.

Poate fi aceasta o actualizare a Parabolei?

Și ar mai fi ceva! Autosuficiența. Prea binele, prea plinul și tot ce intră în aceste categorii, împinge la degradare.

Ce să facă sufletul cu așa recoltă?! Iar trupul prea îndestulat se degradează. De aceea sentința Nebune, în această noapte se va lua de la tine sufletul tău și toate câte ai strâns cui vor rămâne, are sens.

Nu se răzbună Dumnezeu pentru binele pe care l-ai primit. Pur și simplu, binele acesta, pentru a fi bine cu adevărat, trebuie să se răsfrângă și peste ceilalți, atunci când ție îți este bine.

Și apoi … o prea mare legătură de materie, trage în jos. E un paradox! Cu cât ai mai mult cu atât ești mai puțin liber. Ceea ce credeai că îți dă libertate și putere, de fapt te prinde și te încătușează.

Deci, Pilda aceasta nu este o revoltă împotriva bogăției, ci o lecție pentru frumoasa înțelegere a ei. Bucură-te de ceea ce ai, dar nu te încrede definitiv în materie. Viața e mult mai mult decât un hambar, două sau nouă, pentru că și omul este mai mult decât trup.

https://paulnegoita.ro/2022/11/21/despre-hambare-si-ani-buni/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *