Local

De la începutul anului, aproximativ 1650 de hectare de vegetație uscată au ars pe teritoriul județului Buzău

Aproximativ 1650 de hectare de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș au fost afectate de arderile necontrolate, de la începutul anului și până în prezent. În cursul zilei de ieri, pompierii buzoieni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și stingerea a 16 incendii de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș în zona de competență a inspectoratului.
Potrivit datelor ISU Buzău, în această perioadă a anului, pe teritoriul judeţului Buzău s-au înregistrat un număr de 140 arderi necontrolate, suprafaţa afectată fiind de aproximativ 1650 ha.
Unitățile administrativ teritoriale cu cele mai mari suprafețe afectate au fost localitățile  Zărnești (circa 560 ha), Merei (circa 146 ha), Berca (circa 135 ha), Pietroasele( circa 121 ha) și Scorțoasa (circa 106 ha).
Din punct de vedere al producerii arderilor necontrolate în această perioadă, riscul de incendiu rămâne crescut din cauza vegetației uscate existente și condițiilor meteo fără precipitații.

 Pentru evitarea apariției unor astfel de evenimente în perioada imediat următoare, reprezentanții ISU Buzău reamintesc cetățenilor faptul că, arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea autorităţilor locale.
 Totodată, după obținerea acestor documente, este obligatorie respectarea următoarele măsuri preventive:desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii precum și  interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *