Local

Cutremur de 4,1 grade pe scara Richter în județul Buzău

Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter s-a produs miercuri seara în Buzău.
Potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în ziua de 22/05/2019 la ora 22:41:46(ora României) s-a produs în Zona seismică Vrancea, județul Buzău un cutremur cu magnitudinea 4.1 pe scara Richter. Seismul s-a produs la o adâncine de 145 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea orșelor: Nehoiu(15km), Covasna(35km), Întorsura Buzăului(37km), Târgu Secuiesc(51km), Vălenii de Munte(51km).
Potrivit aceleași surse, intensitarea cutremurului în zona epicentrală a fost de II grade Mercalli, fiind simțit în general de persoane sensibile, sau de cele care se odihnesc, aflate la etajele superioare ale clădirilor.
Scara Mercalli este bazată pe observațiile personale, subiective, din timpul cutremurului. Această scară stabilește intensitatea cutremurului în functie de efectele acestuia asupra clădirilor și a mediului înconjurător. Stabilirea valorii se face subiectiv, nefiind măsurată de aparate. Această scara a fost inventată de seismologul italian Giuseppe Mercalli.
Efectele unui cutremur (adică valoarea pe scara Mercalli) nu depind însa de valoarea magnitudinii (Richter) ci de mai mulți parametri: adâncimea cutremurului (un cutremur de suprafață este mult mai distrugător decât unul de adâncime), calitatea materialelor de construcții folosite în regiunea în care are loc seismul, etc.
Cel mai mare cutremur din acest an produs în zona Vrancea a fost în 9 ianuarie și a avut magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *