Anul școlar 2018-2019 a dat startul unui alt proiect finanțat de Uniunea Europeană, Erasmus+KA2: Let’s BET for heritage. Proiectul se derulează pe o perioadă de doi ani, 2018-2020, în cadrul Colegiului Economic Buzău.
Activitățile acestui proiect sunt derulate de Colegiul Economic în parteneriat cu IES Nosa Senora dos Ollos Grandes-Lugo (Spania), Istituto di Istruzione Superiore „G. Galilei”- Avezzano (Italia), Powiatowe Centrum Ksztalcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wieliczce – Wieliczka (Polonia), Druskininku Ryto gimnazija- Druskininkai (Lituania), coordonatorul fiind şcoala din Spania.
În perioada 24 -30 noiembrie 2018 a avut loc prima activitate de învățare care s-a desfășurat în județul Buzău. La această întâlnire de lucru au participat 18 elevi și 8 profesori din cele patru țări partenere, Spania, Italia, Lituania și Polonia. Pe toată durata șederii lor aceștia au fost însoțiți și asistați de 24 de elevi și 7 cadre didactice de la Colegiului Economic Buzău.
Întâlnirea a fost dedicată determinării interesului elevilor noștri cu privire la patrimoniul natural și cultural al oamenilor, în special în Europa și înțelegerii modului în care patrimoniul ne-a influențat identitatea și valorile.
Activitățile întreprinse au fost de cunoaștere a participanților și de identificare a tradițiilor și obiceiurilor pe care le au în comun dar și a celor care sunt diferite; realizarea unui traseu cultural pentru identificarea obiectivelor culturale din orașul Buzău și stabilirea unor legături mai strânse între participanți; de informare la Consiliul Județean Buzău cu privire la eforturile depuse pentru conservarea patrimoniului și promovarea acestuia. Elevii și profesorii au fost oaspeții domnului Laurențiu Gavrilă, secretarul Consiliul Județean Buzău, a domnului Constantin Cățoi, directorul Direcției pentru Cultură și a doamnei Liliana Nicolae.
În această perioadă, participanții la acest proiect au vizitat obiective importante din București, și anume Palatul Parlamentului, Muzeul satului, Centrul Vechi al capitalei, precum și alte obiective de patrimoniu. Descoperind elemente ce au dus la formarea unei identități personale, elevii au răspuns la întrebarea ” Poate patrimonial cultural și natural să ne influențeze personalitatea?” cu ajutorul unui joc nonformal.
Un altă activitate a fost vizitarea Colegiului Economic Buzău, ocazie cu care elevii și profesorii oaspeți au dobândit cunoștințe minime de limba română.
Foarte apreciată a fost participarea la vernisajul ”Expoziție de artă populară” de la Galeriile de Arta Buzau, precum și de la Centrul de Cultură și Artă Buzau.
În ultima zi, elevii Colegiului Economic Buzău și invitații lor au oferit oaspeților o șezătoare cu cântec, dans și voie bună, presărată cu bucate tradiționale, Astfel, obiectivele ce compun ”Patrimonialul Cultural Imaterial” au fost aduse în atenția oaspeților noștri.
”Patrimonialul Cultural Imaterial” se referă la tradiții și expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri și evenimente festive, cunoștințe și practici referitoare la natură și la univers, tehnici legate de meșteguri tradiționale.