Finalul anului școlar 2018-2019 marchează și finalul proiectului finanțat de UE, Erasmus + KA2: ODYSSEY- MIGRATION AND ITS INFLUENCE ON TEENAGERS/ 2017-1-DE03-KA219-035513_3.
Partenerii acestui proiect, care s-a derulat pe parcusrul a doi ani, sunt: Gymnasium Neue Oberschule/Braunschweig/ Germania- coordonator, EBI Francisco Ferreira Drummond/ Angra do Heroísmo/ Portugalia, IES LUIS SEOANE/ Pontevedra/ Spania, 3 Gymnasio Kalamatas/ Grecia, Colegiul Economic Buzău/ România.
În perioada 6 mai -11 mai 2019 a avut loc ultima activitate care s-a desfășurat la Colegiul Economic, județul Buzău. La întâlnirea de lucru s-au prezentat 20 de elevi și 8 profesori din cele 4 țări partenere, și anume Spania, Germania, Grecia și Portugalia. Elevii și profesorii oaspeți au fost însoțiți și asistați pe durata șederii lor de 20 de elevi și 7 profesori ai Colegiului Economic Buzău.
Subiectul întâlnirii l-a reprezentat fenomenul migrației și efectele acestuia asupra persoanelor implícate direct sau indirect. Elevii și profesorii au realizat activități pregătitoare și cercetări în țara de origine. Au avut loc vizite de documentare în instituții și centre ce se ocupă de acest fenomen precum și întâlniri directe cu persoanele ce dețin rolul de migranți.Elevii au realizat filme video și s-au documentat cu privire la modul în care fenomenul migrației este reflectat în presă cu ajutorul caricaturilor.
În cadrul activităților dedicate realizării de caricaturi cu tema ”Migrația”, adolescenții au încercat să surprindă personaje tolerante dar și pe cele intolerante la acest fenomen. De asemenea, au particiopat la activitatea de tip ”Biblioteca Vie”, unde ”Cărțile” au fost elevii Colegiului Economic ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. ”Cititorii”, au putut să afle povești de viață interesante, aspect din viața de zi cu zi cu care se confruntă acești elevi.
Un grup de elevi a colaborat pentru realizarea unui film dedicat migrației, film ce prezintă interviuri cu persoane implicate direct în acest fenome
Ziua de 9 mai, Ziua Europei, a fost sărbătorită împreună cu elevi și profesori din școli buzoiene care derulează proiecte internaționale, evenimentul fiind organizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Buzău, Inspector Proiecte Educaționale Tony Nicolae. Au fost realizate vizite culturale la castelul Bran, castelul Peleș, Vulcanii Noroioși.
”Aceste activități au reușit să ne apropie de scopul proiectului nostru și în același timp a dezvoltat capacitatea participanților de a contura câteva produse ce vor ajuta la întelegerea migrației, precum și a efectelor sale de care uneori nu suntem conștienți. Zilele petrecute împreună s-au încheiat cu o expoziție cu rezultatele mobilității, proiectarea filmului despre migrație și participarea la o masă cu produce tradiționale organizată de părinți”, a precizat Cătălina Ileana Poştovei, profesor Colegiul Economic Buzău.