Local

Casa Pedro, un loc excelent pentru timpul liber

La 25 de kilometri de Buzău, într-o mică depresiune aflată peste deal de Valea Slănicului este situat satul Blăjani. Locul este pitoresc și încă destul de sălbatic. Satul are o istorie veche de peste 500 de ani și a fost cunoscut mai mult după brandul viticol Roșu de Blăjani, obținut de pe dealurile …Soreștiului, localitate care face parte din comuna Blăjani, dar este așezată geografic într-un cadru diferit de cel al satului Blăjani.

Blăjaniul are ceva din aspectul văii unde se află stațiunea Monteoru, doar că spațiile sunt mai largi și simți că poți respira în voie, un aer calm, prea puțin agitat de vânturi.

Deși este un loc pitoresc, satul trece printr-un proces se depopulare rapidă. Trăiesc ei oamenii până aproape de 100, dar din urmă nu mai vine alții. Școala este aproape de dispariție.

Ei bine, în acest loc frumos, dar destul de lăsat în voia sorții, un tânăr din localitate, împreună cu soția, după ce au muncit în străinătate, s-au întors și au investit într-un magazin. Mare curaj să investești într-un loc unde salvarea spre maternitate nu prea mai știe drumul!

Dar cum tânărul despre care vă vorbesc e foarte harnic și bun gospodar, a pus piatră pe piatră și a clădit un loc frumos, care treptat s-a transformat într-o pensiune, mai mereu plină.

Da, în satul de unde mulți au vrut să plece pentru că nu găseau oportunități, o familie a făcut o minune: aduce oameni de peste tot să petreacă ore sau zile.

Casa Pedro este foarte căutată și are motive. Curățenie, condiții bune de cazare, baie la ciubăr, plimbări prin pădure, ieșiri off-road, paint ball și fotbal într-un aer cu adevărat curat și pe un teren oficial.

Repet, peste toate, căldura gazdelor face totul!!

Nu pun fotografii pentru că sunt pe net, însă, vă asigur că aveți ce face și ce vedea la Blăjani. Veți găsi oameni calzi, blajini și locuri care încă nu sunt agresate de betoane sau agricultură intensivă. Aici se mai trăiește încă patriarhal și fiecare produce cât consumă, sfidând vremurile pe care le trăim.

… totul la doar 25 de kilometri de Buzău!

Paul Negoiță

Despre Blăjani a se vedea:

https://paulnegoita.ro/2019/12/15/monografia-bisericii-sf-nicolae%cb%9d-din-blajani/

https://paulnegoita.ro/2022/02/19/450-de-ani-uitati-la-blajani/

https://paulnegoita.ro/2019/12/15/biserica-de-lemn-din-satul-soresti-com-blajani-jud-buzau/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *