Fără categorie

Beneficiile busuiocului

Supranumit ” regele ierburilor aromatice”, busuiocul are o mulțime de beneficii pentru sănătate, și anume întărește sistemul imunitar, reglează funcțiile glandelor endocrine și metabolismul celular, tonifiind întregul organism.  

 

 Această deosebită plantă aromatică tratează cu succes afecțiunile stomacului și ajută la eliminarea gazelor din tubul digestiv.

Ceaiul de busuioc este foarte recomandat în viroze respiratorii, întrucât are proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antivirale. Are un efect calmant, antidepresiv, diuretic, expectorant și tonic – digestiv.

Infuzia preparată din frunze proaspete de busuioc ajută la tratarea infecţiilor urinare, durerilor de cap sau a gripei. Planta face minuni şi când vine vorba despre crampele abdominale.

 Planta este și o sursă excelentă de vitamina K, necesară pentru coagularea sângelui și care joacă un rol distinct și în sănătatea sistemului osos sau cardiovascular. În frunzele de busuioc se găsesc foarte multe substanțe benefice pentru organism, printre care vitamina A, C, K și mineralele calciu, magneziu, potasiu, fier și mangan. Busuiocul poate fi consumat proaspăt, aromatizând diferite preparate culinare, dar și  sub formă de infuzie, tinctură sau ca ulei esențial.

 

Beneficiile busuiocului 

Una din cele mai importante indicații ale remediilor cu busuioc sunt tulburările digestive:colici, balonare, vomă, diaree, spasme digestive și paraziți intestinali. În problemele digestive se poate încerca infuzia de busuioc (o lingură de plantă la 200 ml apă fiartă; se lasă la infuzat 10 minute și se bea câte un ceai pe zi, într-o cură de 3-4 zile). De asemenea, în arsurile la stomac se pune o picătură de ulei de busuioc și una de mușețel pe o bucată mică de pâine și se consumă înainte de masă.

 În colicile intestinale, balonări, ulcer si infecții urinare se poate face un tratament cu tinctură de busuioc (20 de picături diluate în 50 ml de apă, de trei ori pe zi).

Infuzia de busuioc mai este de ajutor și în diabet, deoarece normalizează nivelul glicemiei, precum și pentru reglarea menstruației.

 

Alte probleme rezolvate de busuioc

  Remediile pe bază de busuioc sunt indicate și în astm bronșic, guturai, tuse și bronșită. Planta este un aliat important în lupta cu infecțiile virale (răceala, gripa, herpesul). Frunzele de busuioc,utilizate sub formă de suc, ceai sau decont, sunt beneficice pentru ameliorarea febrei și a răcelilor, inclusiv la copii. În gripă, răceală și bronșită este recomandată infuzia preparată dintr-o lingură de busuioc uscat la 200 ml apă fiartă. Se lasă la infuzat un sfert de oră și se beau trei căni pe zi, dintre care una înainte de culcare. Persoanele cu astm bronșic pot consuma 2 căni cu astfel de infuzie, care poate fi folosită și pentru inhalații. Aceste inhalații sunt indicate și persoanelor suferind de rinită.

 

 În faringită, se poate face o gargară cu o infuzie preparată dintr-o lingură de busuioc uscat la 200 ml de apă, de 2-3 ori pe zi.

Studiile recente arată că frunzele de busuioc pot oferi o protecție semnificată asupra stresului. Cele 12 frunze de busuioc mestecate de două ori pe zi, cu rol și în purificarea sângelui, ajută la prevenirea mai multor manifestări specifice stresului. 

Vinul de busuioc stimulează apetitul

 

 Un alt remediu recomandat, mai ales pentru creșterea poftei de mâncare, este vinul de busuioc. Acesta se prepară dintr-un pumn de de frunze proaspete de busuioc, spălate și uscate, care se toacă și se pun într-o sticlă, în care se toarnă un litru de vin roșu și o lingură de miere. Compoziția se lasă la macerat 5-7 zile, după care se filtrează și se păstrează într-o sticlă închisă etanș. Se recomandă a se consuma cu 15-30 de minute înainte de masă.

 

 3 indicații ale uleiului esențial de busuioc

 

Durerile și crampele musculare. Uleiul de busuioc crește circulația sangvină iar masajul cu acest remediu reduce crampele și oboseala musculară. Zona afectată se masează cu 4 picături de ulei de busuioc diluat în 8 picături de ulei de măsline.

Insomnia. Masajul tâmplelor cu ulei esențial de busuioc ajută în perioadele de anxietate și în insomnie. Se amestecă 5 picături din acest ulei cu 7 picături de ulei de portocale dulci și cu 2 linguri de ulei de măsline.

Durerile de cap. Se adaugă în apa de baie 5 picături de ulei esențial de busuioc, care se dizolvă într-o lingură de ulei de migdale dulci.

Atenție!

Uleiul esențial de busuioc și busuiocul în orice altă formă ar trebui să fie evitat de femeile însărcinate și de cele care alăptează. De asemenea, acest ulei poate fi iritant pentru pielea sensibilă, de aceea este indicată testarea lui înainte de a fi utilizat la masaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *