În cursul lunii februarie 2019, Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău a organizat o serie de controale având ca obiectiv verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legislației în vigoare în domeniul relațiilor de muncă.
Inspectorii de muncă au identificat un număr de 14 agenți economici care nu au încheiat contracte individuale de muncă sau nu au transmis elementele contractelor individuale de muncă în registrul general de evidența salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității pentru un număr de 19 persoane.
Potrivit Codului Muncii, firmele care folosesc lucrători la negru riscă amenzi de 20.000 lei și chiar să le fie sistată activitatea,iar pedeapsa aplicabilă angajatorilor poate fi, în anumite cazuri, închisoarea. În schimb, prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei.
În situația dată, inspectorii de muncă au aplicat 5 amenzi contravenționale în cuantum de 140.000 lei și 9 avertismente și au dispus măsuri obligatorii de transmitere a raporturilor de muncă în registrul general de evidența salariaților cel tîrziu în ziua anterioară începerii activității.
Însă, numărul agenților economici verificați în cursul lunii februarie, precum și valoarea contravențiilor a fost mai mare. Astfel, inspectorii de muncă au efectuat 102 controale la agenți economici din județul Buzău, au sancționat 19 angajatori, au aplicat 23 de sancțini contravenționale(8 amenzi și 15 avertismente) și au dispus 233 măsurii cu termene precise de realizare pentru remedierea neconformităților constatate. Valoarea amenzilor contravenționale se ridică la suma de 144.500 lei.
De asemenea, inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni contravenționale și pentru nerespectarea timpului de muncă și de odihnă, precum și a altor neconformități constatate în domeniul relațiilor de muncă.