Local

Alte două focare de pestă porcină africană, confirmate în două localităţi din judeţul Buzău

DSVSA Buzău a confirmat joi prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din două gospodării, din localitățile Scurtești, comuna Vadu Pașii, și Gura Dimienii, comuna Beceni. În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială.
 În cele două gospodării din localitățile Scurtești și Gura Dimienii s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. În una din cele două gospădării, și anume Scurtești, s-a dispus uciderea celor doi porci, precum și ecarisarea carcaselor.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va reunit  pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Datele și informațiile culese, în măsura în care vor depăși sfera ocupațională a DSVSA, vor fi înaintate Inspectoratului de Poliție județean Buzău pentru activități și acțiuni specifice, astfel încât să fie identificată sursa virală.
La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 7 focare din exploatații non profesionale declarate în 6 localități, respectiv satul Mărgăriți – Com. Beceni, satul Gura Dimienii – Com. Beceni, satul Amara – Com. Balta Albă (2 focare), satul Vadu Pașii – Com. Vadu Pașii, satul Focșănei – Com. Vadu Pașii și satul Scurtești – Com. Vadu Pașii precum și un caz la mistreț pe raza fondului de vânătoare 41 Beceni.
Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 3 focare.
De asemenea, au fost introduși porcii santinelă la nivelul a 3 exploatații non profesionale, 2 din satul Amara – Com. Balta Albă, și una din satul Mărgăriți – Com Beceni
Porcii-santinelă în număr de 6 (șase) repartizaţi câte 2 (doi) în fiecare dintre cele 3 exploatații non profesionale, vor fi cazați pentru o perioadă de cel puțin 45 de zile respectiv data 29.01.2019, în cazul exploatațiilor din satul Amara – Com. Balta Albă, și 22.02.2019 în cazul exploatației din satul Mărgăriți – Com. Beceni, ulterior urmând a fi recoltate probe de sânge pentru depistarea prezenţei anticorpilor, în conformitate cu prevederile manualului de diagnostic. Nici un porc nu poate părăsi exploataţia înainte de cunoaşterea rezultatelor negative ale examenelor serologice. În cazul în care nici unul dintre porci nu a produs anticorpi contra virusului pestei porcine africane, se poate realiza stingerea focarelor și respectiv vor fi ridicate restricțiile sanitar veterinare.
Până la această dată au fost despăgubiți 2  proprietari din județ, valoarea totală a plăților fiind de 3300 de lei.
Reprezentanții DSVSA Buzău precizează că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau Direcției Sanitare Buzău.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *