Local

Absolvenţii de liceu pot primi ajutor de șomaj. Care sunt condițiile? Documentele necesare

Absolvenții instituțiilor de învățământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de indemnizația de șomaj.  Pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj, absolvenţii buzoieni trebuie ca în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău (AJOFM)
În plus, aceştia pot beneficia gratuit de anumite servicii pentru formare profesională, după înregistrarea la agenția de ocupare a forței de muncă.
Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, un absolvent al unei instituții de învățământ este o persoană „care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii”.
Tinerii absolvenți pot beneficia de indemnizația de șomaj pe o perioadă de şase luni, o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită. Cuantumul indemnizaţiei este o sumă fixă, respectiv 250 lei și se acordă lunar.
Documente necesare
Pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj, absolvenţii trebuie să depună, la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău, următoarele documente:
 actul de identitate, în original și copie;
• certificat de naștere, în original și copie:
• certificat de căsătorie, dacă este cazul, în original și copie;
• adeverinţă medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale;
• acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că persoana nu realizează venituri sau că realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici de 500 de lei (valoarea ISR);
• actul de absolvire a formei de învăţământ sau a şcolii speciale pentru persoane cu handicap, după caz, în original şi copie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *