Fără categorie

La Pâclele Mici

Am ajuns prin Berca și am urcat spre Schelă, pentru a le arăta, în treacăt, partenerilor mei de călătorie, realizările părintelui Daniel Necula, la Filantropia. Instinctual ne-am continuat drumul printre dealuri și sonde, care trag din resursele noastre naturale, pentru OMV Petrom, fără să fi aflat că politicienii boicotează Austria. În fine, cum subsolul nu ne mai aparține, m-am mulțumit să vedem dealurile noastre verzi, printre care am ajuns după aproximativ 20 de minute la o parcare, de unde se putea urca spre Pâclele Mici.

Am lăsat mașina jos, nu însă fără a o programa să ne aștepte la coborâre, pe la intrarea oficială, spre Pâclele Mici. Am urcat un deal destul de asupra, până pe platoul de unde se întind Pâclele Mici.

Surpriză! Pâclele Mici sunt mai mai mari decât Pâclele Mari, dar … dreptul de întâi născut le-a fost răpit de vechimea fenomenului turistic.

Locul este interesant, mult mai larg decât cel de la Pâclele Mari și cumva mai frumos, pentru că este ceva mai sălbatic. Aici peisajul selenar ține cât poate duce privirea, iar improvizația făcută de cel care a amenajat casa de bilete, construind-o peste caroseria unei rulote, chiar îți dă impresia că se produce aselenizarea atunci, când ești acolo.

În ultimul timp s-a mai adăugat ceva: povestea balaurului. Am coborât pe poteca ce duce la ceea ce am putea numi intrarea oficială. Din loc în loc sunt plăcuțe care redau povestea unui balaur cu șapte capete. Am citit-o de la coadă și am aflat cum, voinicul Arbănaș, a adunat tot ceea ce era strălucitor și și-a construit o armură, cu care a orbit balaurul și i-a retezat cele șapte capete, cu care ieșea dintre dealuri și asuprea localnicii.

Nu pot să spun că mi-a plăcut povestea. Cam greu scrisă, și apoi … aici, unde peisajul este selenar, balaurul se temea doar de Soare? În fine, ideea de a vinde … locul cu o poveste, în care este cărat un voinic de peste deal, de la Arbănaș, nu este rea, dar  e cam greoi spusă.

În rest, un loc în curs de dezvoltare. Case interesante în construcție. Parcarea pentru rulote era populată, iar cârciumile La Hangar și la Șopron încearcă să se încadreze în rusticitatea peisajului. Totul este mai autentic aici decât la Pâclele Mari.

https://paulnegoita.ro/2023/05/07/la-paclele-mici/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *