Fiecare creștere de preț duce mai mulți bani la bugetul statului, bani din care Coaliția de guvernare nu crește salariile, dar își păstrează privilegiile. Are cu ce și prin creșterea prețurilor poate construi statistici frumoase, pe care le dă apoi ca mari realizări, în presa plătită.
Cea mai importantă taxă, TVA – ul; urcă valoric cu fiecare creștere de preț. 19% la 1 leu era una, 19% la 2 lei dublează încasarea la bugetul de stat, iar la produsele de bază prețurile au explodat, statul încasând atât din TVA -ul la carburanți și electricitate, cât și din TVA -ul la prețul final, majorat prin creșterea prețului la combustibil.
Deci, înainte ca actuala coaliție să crească impozitele și taxele – parcă în ciuda votanților care vor ajunge să-l regrete pe Dragnea, care le-a redus – politicienii știu că au bani pentru clientela de partid, din încasările tot mai mari de TVA. Scăderea consumului nu le afectează interesele financiare, pentru că la produsele de bază consumul își va păstra mereu cotele.
Inflația în România bate zdravăn cifrele europene. Este o altfel de tăiere a salariilor. Orice formă de mărire nu este altceva decât o recuperare a unei părți mici din venitul de altă dată. Pe zi ce trece românii ajung să muncească 8 ore pe zi ca să aibă bani să pentru utilități în orele de peste program, când ar trebuie să se relaxeze, nu să stea cu spaima contuarelor.
Oricum, așa agramați cum sunt, comunicatorii coaliției sunt dibaci la creat teme de dezbatere și manipulat. La economie se pricep după cum se simte în buzunare, în buzunarele poporului, evident, nu în cel propriu …dar la minciună sunt ași!