La 28 februarie sărbătorim Ziua Protecţiei Civile din România, dată la care, în anul 1933, Regele Carol al II-lea, prin “Înalt Decret Regal nr.468″, a aprobat Regulamentul apărării contra atacurilor aeriene, ca o necesitate a protejării populaţiei civile rezultată în urma efectelor devastatoare ale primului război mondial. Momentul este considerat drept actul de naştere al Protecţiei Civile, instituţie care, iniţial, purta denumirea de “Apărare Pasivă”.
Începând din decembrie 2004, misiunile Protecţiei Civile au fost preluate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, ce duce mai departe tradiţia, Protecţia Civilă devenind un concept care întruneşte experţii din mai multe domenii, fiind utilizate forţe de intervenţie ale structurilor destinate urgenţelor de zi cu zi, dar şi forţe complementare special destinate intervenţiilor la urgenţe majore.
Anul acesta aniversăm 86 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile, ocazie cu care în toate subunitățile din subordinea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău se va organiza „Ziua Porţilor Deschise”, eveniment ce se va desfășura astfel: miercuri, 27 februarie între orele 10:00-14:00 – Detașamentul de Pompieri Buzău și joi, 28 februarie între orele 10:00-14:00 – Detașamentul de Pompieri Rm Sărat și Stația de Pompieri Mărunțișu
Totodată, joi, 27 februarie, între orele 10:00-12:00, pe Platoul Piața Daciei din municipiul Buzău va avea loc o expoziție de tehnică de intervenție din dotarea inspectoratului specifică misiunilor de protecție civilă, în cadrul acţiunii fiind organizate și puncte de informare preventivă unde vizitatorii vor fi informaţi despre riscurile specifice şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă.
Ziua de 1 martie reprezintă ,,ZIUA INTERNAŢIONALĂ A PROTECŢIEI CIVILE” conform unei rezoluţii O.N.U. din 1972. Activităţile Organizaţiei Internaţionale a Protecţiei Civile vizează permanent coordonarea şi planificarea la nivel internaţional a activităţilor de prevenire şi gestionare a dezastrelor, precum şi a eforturilor de atenuare a consecinţelor accidentelor şi calamităţilor de toate tipurile, în timp de pace sau război.