Polenizarea încrucişată, cea mai eficientă
Majoritatea pomilor fructiferi produc un rod bun fără niciun ajutor, însă pot oferi fructe mai multe şi de calitate mai bună cu ajutorul polenizării încrucişate. Astfel, polenul ajunge pe stigmatul celorlalte flori (ale aceluiaşi pom sau ale altuia), mărind rezistenţa acesteia la mediu şi ducând la dezvoltarea unor flori şi fructe mai aromate şi parfumate. În general, polenizarea încrucişată este realizată cel mai bine cu ajutorul insectelor. Se recomandă în cazul cireşilor, caişilor, piersicilor, prunilor etc.
Tăierile de formă determină cantitatea de fructe
Pomii fructiferi ar trebui direcţionaţi prin tăieri pentru a avea un singur trunchi puternic şi o coroană proporţionată şi cu ramuri de grosimi egale, dependente de trunchiul principal. Este foarte important ca ramurile superioare să nu le acopere şi să le sufoce pe cele din partea inferioară a coroanei, pentru a nu determina apariţia rodului de calitate în vârful pomului. Specialiştii recomandă realizarea unei coroane în formă conică încă din primul an de după plantare, pentru ca în următorii 3-4 ani pomul să deprindă această formă.
O coroană aerisită va duce la fructe egale
Merii, cireşii, perii şi prunele pot dezvolta crenguţe subţiri şi scurte pornite direct din ramurile de bază. În general, pe aceste crenguţe se formează adevaraţi ciorchini de flori şi, ulterior, fructe. În general acestea apar în cazul în care partea centrală a coroanei este prea umbrită, aspect ce va duce în final şi la deteriorarea formaţiunilor florale. Prin urmare, sunt indicate tăierile crengilor stufoase foarte înalte sau crescute răzleţ în lateral pentru a permite luminii şi soarelui să acceseze toate zonele pomului.
Ramurile neroditoare,
adevaraţi paraziţi
Ramurile neroditoare sunt de cele mai multe ori parazite şi consumă resursele celor care rodesc. Prin urmare, este indicat să le tai încă din momentul în care acestea apar, deoarece se dezvoltă şi se întăresc foarte rapid. O altă soluţie ar fi altoirea acestora (în cazul în care sunt deja foarte mari). În general, cele mai productive crengi cresc orizontal sau într-un unghi de maxim 45.
Tăierile se fac doar în
anotimpul potrivit
Pomii fructiferi pot fi tăiaţi în orice sezon, însă cu un scop foarte clar. Tăierile din timpul iernii sunt realizate pentru a întări structura pomului şi pentru un plus de vigoare în creştere. Tăierile de la sfârşitul primăverii, după formarea fructelor sunt recomandate pentru corectarea pomilor pitici fără a reduce cantitatea de fructe produsă. Tăierile din timpul înfloririi sunt utile pentru a observa cu uşurinţă care sunt ramurile care produc rod şi care sunt cele inutile. Tăierile realizate în perioada verii vor încuraja dezvoltarea pintenilor de fructe.
Culesul poate strica toată munca de peste an
În ceea ce priveşte culesul, cea mai bună aromă este dată de fructul copt, servit imediat după recoltare . Pentru ca fructul să dureze mai mult după recoltă, se recomandă să fie cules înainte de a fi copt în întregime, mai exact, în perioada în care încă se mai păstrează nuanţe de verde în coloritul acestuia. Tot pentru un plus de prospeţime şi rezistenţă, este indicată culegerea fructului cu tot cu codiţă (în special în cazul cireşelor, vişinelor sau merelor). Rezistenţa codiţei este un alt semn de coacere. În cazul fructelor mari şi coapte, o simplă balansare va duce la cedarea codiţei. De asemenea, un alt indiciu este textura cojii, fineţea acesteia şi duritatea stratului cărnos.
Ionuț Lică, Iris Magazin/www.irispharm.ro