Recente

Importanța purtării ochelarilor de soare

Este important să iti protejezi şi ochii de actiunea nociva a razelor ultraviolete, dar in egală măsură este la fel de important ca ochelarii de soare pe care îi porţi să fie de calitate. În primul rând, ochelarii de soare au un foarte important rol de protecție împotriva razelor UV periculoase. Ne protejează ochii de boli oculare grave și oferă cea mai bună protecție împotriva razelor solare dăunătoare. Pentru adulți și copii, atât vara cât și iarna! Aflați care sunt caracteristicile ochelarilor de soare care ne protejează ochii și de ce ochelarii de soare de brand sunt mai scumpi dar oferă și o mai bună protecție.

1. Lumina soarelui poate provoca boli grave ale ochilor.

După cum spune și numele, purtăm ochelari de soare pentru a ne proteja de soare și de radiațiile sale UV si care au consecințe fatale pentru corneea și retina noastră.
Dacă prea multă lumină solară nefiltrată ajunge la ochii noștri, în special la o vârstă fragedă, se pot dezvolta boli grave, care pot duce la orbire completă sau chiar cancer.
Este important de ştiut faptul că o lentilă adult poate absorbi lumina UV într-o anumită măsură, astfel încât să nu poată pătrunde în interiorul ochiului.
Ochii copiilor, însă, sunt deosebit de vulnerabili: în primii ani de viață, 90% din UVA și peste 50% din razele UVB ajung la retină, iar între 10 și 13 ani 60%, respectiv 25%. Abia la vârsta cuprinsă între 18 și 20 de ani, razele UV pot fi filtrate de lentilă.

Ce ochelari de soare te protejează de boli grave cauzate de soare?

Nu toți ochelarii de soare sunt la fel de eficienți. Indiferent dacă sunt vintage, ieftini, scumpi sau polarizați, pot sau nu să își îndeplinească rolul de a ne proteja ochii.
Cei mai mulți ochelari de soare de astăzi au protecție UV încorporată în lentilă, mai degrabă decât acoperită peste ea, iar cele mai renumite branduri listează protecția UV pe eticheta lor. Căutați o etichetă care să spună “100% protecție împotriva UVA și UVB” sau “100% protecție împotriva UV 400.” . Strălucirea zăpezii, nisipul și vântul provoacă o iritare dureroasă a ochiului

Deși cei mai mulți dintre noi credem că ochelarii de soare protejează doar împotriva soarelui, ei oferă, de asemenea, un scut împotriva numeroși alți factori de risc.

Zăpada
La fel cum ochelarii de soare ne protejează împotriva radiațiilor UV ale soarelui, ei ne ajută și împotriva radiațiilor UV și a luminii reflectate de zăpadă.
Zăpada reflectă 80% din razele UV de la soare și poate provoca afecțiune cunoscută sub numele de orbirea zăpezilor, situație în care strălucirea soarelui arde efectiv corneea. Dacă schiați, faceți snowboarding sau drumeții pe zăpadă (în orice moment al anului), vă rugăm să purtați ochelari de soare. Asigurați-vă că vă acoperă și vă protejează partea de jos a ochilor, din cauza naturii reflectorizante a zăpezii.

Nisipul
Nisipul poate provoca, de asemenea, iritații severe și murdărirea ochiului. Prin urmare, purtați întotdeauna ochelari de soare atunci când stați pe plajă sau jucați volei.

Vântul
În cele din urmă, vântul vă poate irita și usca ochii. Prin urmare, ochelarii de soare oferă protecție în zilele cu vânt puternic. Dacă sunteți predispuși la ochi uscați în condiții de vânt, luați în considerare utilizarea picăturilor oftalmice.

3. Ochelarii ieftini, de calitate slabă, fac mai mult rău ochilor decât atunci când alegeți să nu îi purtați deloc.

Chiar dacă ochelarii de soare din supermarket, magazinele de îmbrăcăminte, benzinărie sau de la furnizorii de pe plajă sunt foarte obișnuiți și ieftini, vă sfătuim cu fermitate să nu alegeți aceste lentile ieftine. Din păcate, ochelarii de soare ieftini nu oferă adesea protecție solară suficientă și, prin urmare, pot duce la boli grave ale ochilor.
Motivul este clar: lentilele întunecate ale ochelarilor de soare, fie că sunt scumpi sau ieftini, ne dilată pupilele. Drept urmare, vedem mai bine în condiții de lumină mai slabă. Cu toate acestea, dilatarea pupilelor poate avea consecințe grave dacă lentilele întunecate nu oferă protecție UV încorporată. Razele soarelui pot pătrunde nestingherite în interiorul ochiului și pot provoca boli precum cataracta sau cancerul de ochi. Prin urmare, vă rugăm să purtați întotdeauna ochelari de soare de înaltă calitate, cu etichetă care garantează 100% protecție UVA și UVB.

Andreea Lică, Iris Magazin/www.irispharm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *