Economie

Sănătatea câinelui și cele mai întâlnite boli

1. ochii- trebuie să fie clari și luminoși fără leziuni. Petele pe pupilă, schimbarea pupilei sau roșeata pot înseamna că animalul suferă de conjunctivită și trebuie să fie examinat de către medicul veterinar. De asemenea, câinii au și o „a treia pleopă” care în mod normal nu este vizibilă și care poate semnifica prezența unei afecțiuni sau recuperarea după boală.

2. urechile- interiorul urechii câinelui trebuie să fie curat de culoare roz.Una dintre problemele cele mai frecvente ale urechii este otita externă. Afecțiunea apare mai des la câinii cu urechi mari și păroase, de exemplu Bulldog-ul Francez. Simptomele sunt: iriație, inflamație, roseața și supurările urât mirositoare la una sau ambele urechi. Urechile trebuie verificate periodic.

3. gura și dinții- dinții se deteriorează odată cu vârsta dar în mod normal, aceștia trebuie să fie albi și curați. Dacă nu sunt îngrijiți pot apărea probleme precum: respirație urât mirositoare, salivare, lipsa poftei de mâncare, moleșeală. În timp se acumulează placa moale data de alimentele nedigerate care se transformă în tartru. Tartrul presează gingiile și câinele se va îmbolnăvi de gingivită.Neglijând detartrajul se poate ajunge la extracții dentare. Se recomandă spălarea pe dinți regulată a animalului cu o pastă specială.

4. nasul- pot să apară alergii și infecții. Simptomele acestora: piele iriatată, roșie, strănutul, lipsa blănii din jurul nasului.

5. pielea și blana- pielea trebuie să fie de culoare roz, să nu prezinte infecții sau mătreață. Blana trebuie să fie curată și să nu aibă purici sau paraziți. Câinii care au alergii se pot scărpina în exces ajungând să sângereze sau să își piardă blana în zona respectivă.

6. membrele- cel mai mult au de suferit pernițele pentru că ele iau contact cu betonul încins, terenul accidentat, zăpada și ploaia.

7. stomacul- un stomac umflat semnifică un deranjament gastric sau viermișori și necesită consultația unui veterinar.

Majoritatea bolilor pot fi evitate prin implementarea unui program de prevenire. Acest lucru implică vizite regulate la veterinar, verificarea câinelui acasă, vaccinări, un regim alimentar corespunzator și exerciții care să satisfacă nevoile individuale ale câinelui dumneavoastră.

sursă: Matei Negoiță, Iris Magazin/irispharm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *